Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ: ΠΡΩΤΑ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ


Σε ένα πογκρόμ καθημερινού και πλήρως κατευθυνόμενου κυνηγητού των «ανυπάκουων» οδηγών της περιοχής μας έχει ξεκινήσει το τμήμα τροχαίας του Μοσχοχωρίου. Σε καθημερινή σχεδόν βάση λες και δεν έχουν κανένα άλλο τροχαίο έργο να επιτελέσουν, με μπροστάρη τον διοικητή του τμήματος, στήνουν δόκανα στους σταθμούς διοδίων που περιχαρακώνουν την πόλη της Λάρισας κι ολόκληρη την Ελλάδα, περιμένοντας ποιός οδηγός θα αρνηθεί το χαράτσωμα των διοδίων και θα σηκώσει την μπάρα.


Καταγγελίες διερχόμενων οδηγών (οι περισσότεροι αυτοκινητιστές μεγάλων οχημάτων) αναφέρουν την ξαφνική εμφάνιση αστυνομικών της τροχαίας πίσω από θάμνους, τη συστέγαση αστυνομικών με πολιτική περιβολή εντός των σταθμών διοδίων με ασυρμάτους, την επίδοση κλήσεων στο πλησιέστερο parking, τη καταδίωξη οχημάτων, προφανώς κατόπιν κλήσης από τους επόπτες των διοδίων ή κρυμμένων αστυνομικών. Η γελοιότητα δεν έχει όρια.


Πέρα όμως από τη γελοιότητα και τον υπερβάλλοντα ζήλο να εφαρμόσουν την πρόσφατη (ν)τροπολογία Ρέππα η οποία θεσπίζει το σπρώξιμο της μπάρας που παράνομα και αυθαίρετα είναι τοποθετημένες κατά μήκος του οδικού δικτύου ως παράβαση του ΚΟΚ, είχαμε και αρκετά περιστατικά καταγγελιών που εκθέτουν τα τροχαία όργανα σε σοβαρές περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας και παράβασης καθήκοντος.


Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτών είναι η απόδοση κλήσης σε διερχόμενο οδηγό ο οποίος όμως δηλώνοντας αδυναμία πληρωμής πήρε στα χέρια του το πιστωτικό σημείωμα που υποχρεούται η εταιρία να του παρέχει. Και παρ'όλο που ακολούθησε την διαδικασία που προβλέπει η εταιρία που λυμαίνεται τον από όλους εμάς πληρωμένο δρόμο, ο πάντα ευπατρίδης διοικητής, ελάχιστα ενήμερος περί της σύμβασης παραχώρησης που υπερασπίζεται με τόσο σθένος, του πιστοποίησε παράβαση. Μετά από δική μας παρέμβαση και μην μπορώντας φυσικά να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη πράξη ακύρωσε την επιδοθείσα κλήση και ζήτησε και συγνώμη.


Σε άλλο πιο πρόσφατο περιστατικό ο εν λόγω διοικητής τοποθέτησε υφιστάμενό του με πολιτική περιβολή στα διόδια Μοσχοχωρίου με σκοπό να καταγράφει τους οδηγούς που έσπρωχναν τις μπάρες και περνούσαν ελεύθερα, ενώ την ίδια στιγμή έδινε σήμα σε άλλο κλιμάκιο που στάθμευε 3 χλμ μακριά από τα διόδια να τους σταματήσει και να τους πιστοποιήσει την παράβαση γεγονός που αντίκειται στο άρθρο 10 της τροπολογίας Ρέππα, η οποία ορίζει πως η υποτιθέμενη παράβαση της μη καταβολής διοδίων πρέπει να βεβαιώνεται και να πιστοποιείται αυτοπροσώπως από τα όργανα της τροχαίας.


Ο διοικητής του τμήματος τροχαίας Μοσχοχωρίου νοιώθει ότι δεν χρειάζεται να απολογηθεί δημόσια για το συγκεκριμένο περιστατικό και να δώσει εξηγήσεις για την καραμπινάτη περίπτωση πλαστογραφίας στην κλήση που παρέδωσε στον οδηγό στην οποία αναγράφεται ολογράφως το όνομα «Σπανός» ως πιστοποιών την υποτιθέμενη παράβαση, ενώ πιο κάτω υπογράφει ως «Μακρής».

Έχει βρεθεί ήδη υπόλογος απέναντι στην τοπική κοινωνία με τον ζήλο του να υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και γι αυτό θα του δοθεί η κινηματική απάντηση που αρμόζει.

Σύντομα όμως θα βρεθεί και υπόλογος έναντι της δικαιοσύνης αφού ο συγκεκριμένος οδηγός δεν έσκυψε το κεφάλι μπροστά στην αυθαιρεσία ενός κατ' όνομα δημόσιου λειτουργού και του υπέβαλε μήνυση.

Καλούμε τέλος όλους τους χρήστες του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ που αντιστέκονται και παλεύουν μαζί μας για να παραμείνει τέτοιος, να δηλώνουν αδυναμία πληρωμής και να ζητούν πιστωτική απόδειξη σε κάθε σταθμό διοδίων έτσι ώστε να μην γίνονται βορρά στα νύχια της κρατικής και εξουσιαστικής αυθαιρεσίας του κάθε οργάνου της τάξης των εργολάβων, τραπεζιτών και του πολιτικού τους προσωπικού.


ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


30 Μάη 2011

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

www.oxidiodia.gr

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ


Δυόμισι χρόνια μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη, η ασφάλεια Βόλου «ανακάλυψε» τους υποκινητές της εξέγερσης του Δεκέμβρη 2008 στα πρόσωπα έξι νεολαίων αγωνιστών, οι οποίοι καλούνται διαδοχικά σε απολογία στις 26/5, 1/6 & 15/6 στα δικαστήρια Βόλου πάνω σε, έτσι κι αλλιώς, προκατασκευασμένες κι ανυπόστατες κατηγορίες.


Οι κλήσεις σε απολογία από τον ανακριτή του Βόλου αφορά μη συλληφθέντες στα γεγονότα του Δεκέμβρη 2008, όπου χιλιάδες λαού κατέβηκαν στους δρόμους για τη στυγνή δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενάντια στη κυβέρνηση των δολοφόνων.


Η καταδίκη των Κορκονέα, Σαραλιώτη και η πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή θα ήταν αδύνατη χωρίς την εξέγερση της νεολαίας και χιλιάδων εργαζομένων και ανέργων.


Η αθώωση επίσης των συλληφθέντων ανηλίκων της Λάρισας, που κατηγορήθηκαν με τον τρομονόμο, θα ήταν επίσης αδύνατη χωρίς την ασυμβίβαστη στάση απέναντι στους μηχανισμούς καταστολής και το ίδιο θα συμβεί και με τα νέα σενάρια της ασφάλειας Βόλου.


Η πολιτική μνήμη της ασφάλειας για αγωνιστές μετατρέπεται σε αμνησία για τα θύματά της όπως για την σ. Αγγελική Κουτσουμπού, θύμα των μηχανοφονιάδων ΔΙΑΣ της 6ης Δεκέμβρη 2009 στο Σύνταγμα, όπου η δολοφονική επίθεση έχει χαρακτηριστεί «τροχαίο»! Αναμφίβολα με τον ίδιο τρόπο θα επιχειρηθεί να θαφτεί και η περίπτωση του Γιάννη Καυκά που μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση μετά από κτυπήματα μπάτσων στην τελευταία απεργία της 11ης Μάη και δεκάδων άλλων θυμάτων της αστυνομικής θηριωδίας.


Η επειγότητα του αστικού κράτους να κλείσει τους λογαριασμούς του με την εξέγερση του Δεκέμβρη δεν αφορά το παρελθόν αλλά το μέλλον: οι πραγματικοί υποκινητές της εξέγερσης, αστική τάξη και το υπηρετικό τους προσωπικό, οδηγούν αναπόφευκτα σε οξύτερες ταξικές μάχες από αυτές του Δεκέμβρη, σε καθεστώς απόλυτης χρεοκοπίας τους, γενικεύοντας την ανεργία και τη φτώχεια, σπρώχνοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην εξαθλίωση.


Οι μηχανισμοί καταστολής με όση φαντασία κι αν διαθέτουν, μπορούν να αντιστρέψουν την ιστορική εξέλιξη; Όπως αποδείχτηκε και με την ωμή βία των αραβικών καθεστώτων, η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.

Μπορούν να αντιμετωπίσουν τις χιλιάδες διαδηλωτών με την ανοικτή καταστολή όπως στην απεργία της 11ης Μάη ή με τη δράση των φασιστικών συμμοριών; Αναμφίβολα όχι.


Υπερασπιζόμαστε την εξέγερση του Δεκέμβρη και όλους τους διωκόμενους αγωνιστές.

Καλούμε την εργατική τάξη και τη νεολαία να εξοπλιστεί θεωρητικά, πολιτικά και οργανωτικά για τις επερχόμενες κοινωνικές θύελλες.

Κάτω τα χέρια απ’ τους αγωνιστές. Ο Δεκέμβρη δεν δικάζεται.


24 Μάη 2011





ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

www.eek.gr


Κυριακή 8 Μαΐου 2011

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 11η ΜΑΗ,


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 11ης ΜΑΗ
Αγώνας στα χέρια των εργατών
εμπρός για γενική πολιτική απεργία διαρκείας!
· Κάτω η κυβέρνηση της ανεργίας και των ιδιωτικοποιήσεων
· Έξω η τρόικα – Κατάργηση του χρέους
οργάνωση και πάλη για την εξουσία των εργατών


To ΕΕΚ καλεί τους εργαζομένους και ανέργους εργάτες, τους νέους, τους συνταξιούχους και τους μετανάστες να συμμετάσχουν μαζικά στη γενική απεργία της 11ης Μάη. H προσεχής απεργία δεν είναι “άλλη μια γενική απεργία”, αλλά μια γενική απεργία που γίνεται σε εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή:
Ένα χρόνο μετά την υπογραφή του επαίσχυντου Μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης Παπανδρέου, της ΕΕ και του ΔΝΤ και λίγες μέρες πριν την κατάθεση ενός ακόμα πιο βάρβαρου και ακόμα πιο μακρόχρονου προγράμματος αντι-λαϊκών μέτρων από ο,τι ήταν το περσινό.
Όχι μόνο νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ακόμα και σε κοινωνικά επιδόματα, αλλά η πλήρης κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ένα μπαράζ λουκέτων σε νοσοκομεία, σχολεία και σχολές και ιδιωτικοποιήσεων με μαζικό ξεπούλημα-κλοπή δημόσιου πλούτου ύψους 50 δισ. ευρώ βρίσκεται στην ατζέντα κυβέρνησης - τρόικα για την αμέσως επόμενη περίοδο.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μίνι στάση πληρωμών του κράτους προς τους δημόσιους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους και κάθε ένα που σχετίζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το δημόσιο. Απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση έχει η πληρωμή των τόκων και των χρεολυσίων των δανείων στους διεθνείς τοκογλύφους έναντι οποιασδήποτε άλλης πληρωμής για κάλυψη κοινωνικών αναγκών.
Ο λαός καλείται ξανά κι επ’ αόριστον να πληρώσει την χρεoκοπία του καπιταλιστικού συστήματος, των κυβερνήσεών του, των κάθε είδους λαμογιών κι όλων των πολιτικών διαχειριστών της κρίσης του.

Ένα νέο κύμα της παγκόσμιας επανάστασης
“Αδύναμος” κρίκος της Ε.Ε., η Ελλάδα

Πίσω από τη νέα φάση στην οποία εισέρχεται η χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού βρίσκεται η νέα φάση στην οποία έχει εισέλθει ο παγκόσμιας καπιταλισμός.
Οι ίδιες οι ΗΠΑ απειλούνται με κήρυξη χρεοστασίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ταχύτατα ένα Μηχανισμό “ελεγχόμενης πτώχευσης” για μια σειρά κρατών-μελών της, ενώ είναι έτοιμες να εκραγούν οι πληθωριστικές πιέσεις και οι κερδοσκοπικές “φούσκες” στις σημαντικότερες “αναδυόμενες” αγορές, όπως της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας, κατά το πρότυπο των χωρών της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής.
Μαζί επέρχεται και η άνοδος του νέου παγκόσμιου επαναστατικού κύματος που το σημερινό του επίκεντρο βρίσκεται στον αραβικό κόσμο. Η επέκταση των επαναστατικών εξεγέρσεων στη νότια Μεσόγειο που φοβούνται όλοι οι καπιταλιστές αφορά την ίδια την Ευρώπη της μαζικής ανεργίας, της ελαστικής δουλείας, της μεγάλης ακρίβειας και της παρακμασμένης αστικής κοινοβουλευτικής “δημοκρατίας” και προπαντός την Ελλάδα, τον “αδύναμο κρίκο” της Ε.Ε.
Η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 ήταν το προανάκρουσμα όσων συμβαίνουν αυτό τον καιρό από το Κάιρο και την Τύνιδα ως το Ουισκόνσιν και το Λονδίνο. Η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία πριν ενάμισι χρόνο δεν κατόρθωσε να ανατρέψει την επαναστατική πολιτική διαδικασία που εγκαινιάστηκε νωρίτερα σ' αυτή τη χώρα. Οι αλλεπάλληλες μαζικές γενικές απεργίες παρότι δεν κατόρθωσαν να αναχαιτίσουν την αντεργατική λαίλαπα του Μνημονίου, έχουν αδυνατίσει όμως τη ξεπουλημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τους εντολοδότες της στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μια οξύτατη καθεστωτική κρίση έχει ξεσπάσει με την απονομιμοποίηση όλου του αστικού πολιτικού συστήματος για την αντιμετώπιση της οποίας ετοιμάζουν οι κυρίαρχοι αστικοί κύκλοι, διάφορα σενάρια για κυβερνήσεις “εθνικής ενότητας” ή “έκτακτης ανάγκης”.

Ανεξάρτητο κέντρο εργατικού αγώνα- επαναστατική σοσιαλιστική διέξοδος

Ενάντια στην προσχηματική “έκτακτη ανάγκη” των καπιταλιστών ενάντια στους εργάτες, είναι η ώρα να κηρύξουμε εμείς μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενάντια στους καπιταλιστές και τους υποστηριχτές τους. Να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας, κάνοντας στην άκρη τους καρεκλοκένταυρους των σωματείων, των ομοσπονδιών και της ΓΣΕΕ, οργανώνοντας τη δική μας μαζική και αυτοργανωμένη επίθεση.
Γενικές εργατικές συνελεύσεις και ανοιχτές επιτροπές αγώνα πρέπει να οργανωθούν σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε συνοικία, γύρω από κάθε κοινωνικό πρόβλημα και προπαντός ενάντια στις απολύσεις και την “μαύρη” εργασία. Όλες οι πραγματικά μαχόμενες συνδικαλιστικές, διεκδικητικές και πολιτικές οργανώσεις του προλεταριάτου πρέπει να συντονιστούν μέσα από ένα αντιγραφειοκρατικό κέντρο αγώνα των εργαζομένων και ανέργων εργατών που θα οργανώσει τον ταξικό πόλεμο για να μην περάσουν οι απολύσεις, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τα λουκέτα στο δημόσιο και οι αποκρατικοποιήσεις.
Απαιτείται ένα τολμηρό πρόγραμμα επαναστατικής εξόδου από το ίδιο το σύστημα που γεννά κρίσεις και την καταστροφή εκατομμυρίων ανθρωπίνων ζωών, ένα πρόγραμμα που θα εξοπλίσει πολιτικά το ανεξάρτητο κέντρο αγώνα και συνολικά το εργατικό κίνημα ενάντια σε κάθε “παγίδα” του ταξικού εχθρού.
Απαιτείται πάνω απ’ όλα, εδώ και τώρα, τα πιο μαχητικά, ταξικά συνειδητά, ασυμβίβαστα τμήματα των εργατών, των ανέργων, της νεολαίας, των καταπιεσμένων κι αποκλεισμένων να συσπειρωθούν σε ένα επαναστατικό, διεθνιστικό, αντιγραφειοκρατικό κόμμα που δεν ποδηγετεί τις μάζες αλλά γίνεται το ιδεολογικό εργαστήρι και προχωρημένο απόσπασμα της διαρκούς κοινωνικής επανάστασης μέχρι την καθολική ανθρώπινη χειραφέτηση, τον πανανθρώπινο ελευθεριακό κομμουνισμό. Για ένα τέτοιο κόμμα παλεύουν οι τροτσκιστές του ΕΕΚ με το παρακάτω πρόγραμμα.
· Ούτε “πληρωμή μέχρι τελευταίου ευρώ”, ούτε “αναδιάρθρωση” του χρέους! Δικό τους το σύστημα, δικά τους χρέη και όχι δικά μας! Να καταργηθεί, εδώ και τώρα και ολόκληρο το δημόσιο χρέος, να σβηστούν τα “ιδιωτικά” χρέη των εργαζομένων και ανέργων εργατών – Λεφτά για μισθούς και συντάξεις,για πραγματικά δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγεία, παιδεία, πρόνοια, μεταφορές και όχι για τους τοκογλύφους και τους μιζαδόρους.
· Ούτε ευρώ στους τραπεζίτες, τους βιομηχάνους , τους εφοπλιστές και τους μεγαλέμπορους! Η ιδιοκτησία τους είναι η κλοπή της ζωής μας! Να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες, οι μεγάλες βιομηχανίες, οι εμπορικές επιχειρήσεις, οι μεταφορές χωρίς αποζημίωση κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση και να δημευθεί η περιουσία των μεγαλοκαπιταλιστών – Σοσιαλιστικός επανασχεδιασμός της οικονομίας, αναδιανομή των ωρών εργασίας σε όλο το εργατικό δυναμικό, ντόπιων και μεταναστών , με μισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους.
· Ούτε αυτή, ούτε καμία άλλη κυβέρνηση στα πλαίσια αυτού συστήματος μπορεί να “σώσει” τους εργάτες από τις συνέπειες της κρίσης! Να ανατραπεί η κυβέρνηση Παπανδρέου και να διώξουμε με τις κλωτσιές την Τροϊκανούς πράκτορες του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου – Μόνο οι εργάτες μπορούν να δώσουν διέξοδο από την καπιταλιστική χρεοκοπία, ανατρέποντας τον καπιταλισμό, τσακίζοντας το αστικό κράτος, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την εξουσία, ανοίγοντας το δρόμο στην ευρωπαϊκή σοσιαλιστική επανάσταση, για την συντριβή της Ευρωπαϊκής Ένωσης των ιμπεριαλιστών ληστών για τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης!
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Κατατέθηκε μήνυση Εναντίον του βουλευτή ΠΑΣΟΚ (Τρικάλων) Χρήστου Μαγκούφη


Μήνυση κατέθεσε η συναγωνίστρια Αθανασία (Σούλα) Γαλάνη εναντίον του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Τρικάλων Χρήστου Μαγκούφη για την βιαιοπραγία εναντίον της στις 7 Απριλίου, ημέρα κινητοποίησης του κινήματός μας στα διόδια του Μώλου Λαμίας.

Η Σούλα Γαλάνη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε κάταγμα του 10ου πλευρού, ενώ ο θρασύτατος πράσινος βουλευτής δήλωνε ότι η συναγωνίστρια «έπαιζε θέατρο».

Ο ίδιος μάλιστα, σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα της κεντρικής Ελλάδας δήλωνε ευθαρσώς ότι ήθελε να δώσει ……. ένα μάθημα.

Ο Χρήστος Μαγκούφης ήταν ο κεντρικό εισηγητής της τοπολογίας Ρέππα που μετέτρεψε την άρνηση καταβολής των ληστρικών χαρατσιών σε παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Στην αιτιολογική εισηγητική έκθεση αναφερόταν ότι το συγκεκριμένο μέτρο κρινόταν αναγκαίο λόγω της «αποκλίνουσας συμπεριφοράς των πολιτών».

Της τροπολογίας Ρέππα είχε προηγηθεί κοινή συνέντευξη τύπου όπου οι εκπρόσωποι των πέντε κοινοπρακτικών ιδιωτικών εταιρειών δήλωσαν ότι είχαν ζητήσει τη συγκεκριμένη τροπολογία από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.


Η υπόθεση του ξεπουλήματος των δημοσίων δρόμων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, της απίθανης δήλωσης ότι μέσω των εσόδων που αναλογούν στο κράτος θα πληρωθεί το δημόσιο χρέος (!) και δεν θα φτιαχτούν δρόμοι, έχει κριθεί στη συνείδηση του εργαζόμενου και άνεργου πληθυσμού και με τους αγώνες μας πάνω από είκοσι μήνες.

Θα κριθεί σύντομα και στα δικαστήρια εναντίον του βουλευτή Χρήστου Μαγκούφη.


Κανένας δεν είναι μόνος του.

Η αλληλεγγύη και οι αγώνες είναι το όπλο μας ενάντια στο κράτος των εργολάβων των τραπεζών και του πολιτικού τους προσωπικού.


5/5/2010

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ

www.oxidiodia.gr


Πρωτοβουλία ανέργων Λάρισας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3/5/2011

Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τον τελευταίο ένα χρόνο, με την προσφυγή στο ΔΝΤ υπό την πλήρη συνεργασία της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, έχει αρχίσει να δείχνει τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία οδηγεί τους εργαζομένους και τους νέους . Οι στρατιές των ανέργων αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και σ’αυτό το φαινόμενο εξαίρεση δεν μπορεί να αποτελεί η Λάρισα.

Αντιλαμβανόμενοι αυτό το αδιέξοδο εδώ και 2 μήνες συστήσαμε την πρωτοβουλία ανέργων Λάρισας με σκοπό τη συστηματική μας παρέμβαση στην κοινωνία της πόλης .

Υπερασπιζόμενοι αυτή τη λογική αποφασίσαμε για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα μας να συγκαλέσουμε συνέλευση ανέργων στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας τη Παρασκευή 6/5.

Πιο συγκεκριμένα τη Δευτέρα 2/5 αντιπροσωπεία 2 ατόμων απευθυνθήκαμε στο Ε.Κ.Λ. με σκοπό να μας παραχωρηθεί μια αίθουσα για την πραγματοποίηση της συνέλευσης μας .

Αρχικά απευθυνθήκαμε στον γραμματέα του Ε.Κ.Λ. Γ. Σκόκα ο οποίος κατά την διάρκεια της συζήτησης, αρνήθηκε κατηγορηματικά να μας παραχωρήσει την αίθουσα, λέγοντας μας ότι θα πρέπει να οργανωθούμε στα σωματεία μας (σημ. οι άνεργοι δεν καλύπτονται από σωματεία), αρνούμενος την ανάγκη οι άνεργοι να έχουν την δικιά τους φωνή.

Στην επισήμανσή μας ότι το Ε.Κ. είναι η στέγη ΌΛΩΝ των ανέργων και ότι τα Ε.Κ. άλλων πόλεων παραχώρησαν αίθουσες για τις ανάγκες των ανέργων , μας απάντησε με πειραγμένο ύφος ότι “εμείς αποφασίζουμε σε ποιόν παραχωρούμε την αίθουσα” , δείχνοντας μας το μονόδρομο της ένταξης στο ΠΑΜΕ ή της παντελούς απόρριψης της παρουσίας μας στο Ε.Κ. Στην επιμονή μας εάν η απόφαση στέκει πολιτικά προκειμένου να υποστηρίξει περαιτέρω την άρνησή του καταφέρθηκε εναντίων 2 μελών – μεταναστών της πρωτοβουλίας ανέργων οι οποίοι ταυτόχρονα είναι μέλη στο σωματείο οικοδόμων και αντιπρόσωποι στο Ε.Κ.

Η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει όταν εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ε.Κ. Τ. Τσιαπλές ο οποίος εξαρχής άρχισε να μας «τραμπουκίζει» λεκτικά με εκφράσεις του τύπου: «έξω από το σπίτι μας» , «μην σας ξαναδώ στα μάτια μου» , «δεν θα ξαναπατήσετε το πόδι σας εδώ μέσα».

Στη διαπίστωση μας ότι δεν φέρεται δημοκρατικά ως πρόεδρος του Ε.Κ. απέναντι σε δύο ανέργους που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα μας , μας απάντησε ότι «αυτή είναι η δημοκρατία μου» και ότι «άμα χρειαστεί θα φέρω και τα ΜΑΤ για να σας διώξω από το Ε.Κ.» . Το παραλήρημα του συγκεκριμένου «κυρίου» συνεχίστηκε λέγοντας μας «ποιόν εκπροσωπείται εσείς, δεν εκπροσωπείται κανέναν» , βρισκόμενος εκτός εαυτού.

Προφανώς οι αντιδράσεις των δύο συγκεκριμένων παραγόντων του Ε.Κ. και κυρίως του προέδρου είναι στοχευμένες και αποδεικνύουν τη λογική του κομματικού τους φορέα (ΚΚΕ) , για το ζήτημα των κοινών αγώνων εργαζομένων και ανέργων αποτελώντας δυστυχώς τη δεδομένη στιγμή το καλύτερο ανάχωμα για τις επιλογές της κυβέρνησης , αφού κύριο μέλημα τους δεν είναι το σταμάτημα αυτής της επίθεσης , αντίθετα είναι μόνο η λογική της περαιτέρω περιχαράκωσης και του δογματισμού.


Είναι αυτονόητο, αλλά θα το ξαναπούμε, τα σωματεία και τα εργατικά κέντρα δεν είναι «τσιφλίκι» κανενός.

Πρώτα από όλα γιατί δημιουργήθηκαν και συντηρούνται από τις συνδρομές των εργαζομένων (και όχι από χορηγίες κομμάτων), επόμενα όσοι διαχειρίζονται αυτή την περιουσία των εργαζομένων οφείλουν να την χρησιμοποιούν προς όφελος της τάξης, να λογοδοτούν στην τάξη και όχι στα κομματικά επιτελεία και να καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους, γιατί είναι προκλητικό το γεγονός πλέον να σπανίζουν οι προκηρύξεις και τα πανώ στις απεργιακές κινητοποιήσεις που φέρουν την υπογραφή του ΕΚΛ, ενώ περισσεύουν αυτές με την υπογραφή του ΠΑΜΕ.

Το κυριότερο όμως είναι ότι τα εργατικά κέντρα δεν πρέπει να είναι μαυσωλεία, αλλά χώρος συνεύρεσης και οργάνωσης της τάξης, ζωντανά κύτταρα αγώνα και ενότητας της τάξης στη βάση των συμφερόντων της, «σπίτι» όλων των εργαζομένων χωρίς αποκλεισμούς και όχι κομματικά γραφεία.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα στο όνομα της πλειοψηφίας ή της «σωστής γραμμής» να διαχωρίζει την εργατική τάξη, να απαγορεύει και να βρίζει εργαζόμενους, να στοχοποιεί και να επιτίθεται σε όσους έχουν διαφορετική άποψη και αυτό συνέβη για πολλοστή φορά απέναντι στα μέλη της πρωτοβουλίας ανέργων που είναι ενεργά μέλη του σωματείου οικοδόμων, μετανάστες και εκλεγμένοι και στα όργανα του ΕΚΛ.

Γιατί η κομματική ιδιοτέλεια (από όποιον και αν εκφράζεται) δεν στραγγαλίζει μόνο την δημοκρατία, κυρίως στραγγαλίζει την ταξική αλληλεγγύη και ενότητα και αυτό το πληρώνουμε ακριβά σαν εργατικό κίνημα.

Ο πρόεδρος του ΕΚΛ, «φρέσκος» στη θέση υπέπεσε σε μεγάλο ατόπημα και ελπίζουμε να το έχει μετανιώσει.

Εμείς σαν άνεργοι και επισφαλείς εργαζόμενοι ζούμε την δικιά μας κόλαση και δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναλωνόμαστε με όσους δεν μπορούν να καταλάβουν την κατάσταση μας.

Δεν θέλουμε να εκπροσωπήσουμε κανένα, ούτε να μας εκπροσωπήσει κανείς, γιαυτό θα συνεχίσουμε με επιμονή και υπομονή την οργάνωση του αγώνα μας.

Θέλουμε την κοινωνία μαζί μας γιατί πλέον σε κάθε σπίτι υπάρχει και ένας άνεργος.

Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε τα σωματεία εργαζομένων, συνδικαλιστές και όλες τις παρατάξεις να σταθούν στο πλάι μας και όχι να μας πολεμούν.

Την Παρασκευή στις 6 Μάη στις 7.30μμ, διοργανώνουμε συνέντευξη τύπου και συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο γιατί είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας και προγραμματίζουμε τις δράσεις μας ενόψει της πανεργατικής απεργίας στις 11 Μάη

Πρωτοβουλία ανέργων Λάρισας