Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Ανταπόκριση και φωτογραφίες από απεργιακές συγκεντρώσεις σε Βόλο και Λάρισα



Βόλος

Με την αναμενόμενη συμμετοχή η εργατική απεργιακή δραστηριότητα στο Βόλο. Είναι προφανές πως η νέα -μετά το Νοέμβρη- 24ωρη απεργιακή ντουφεκιά της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ εξακολουθεί να είναι ακατανόητη μορφή πάλης για τη μεγάλη μάζα των εργαζόμενων, που δικαίως βλέπει τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία να στέκει προδοτικά ανίκανη να οργανώσει τους εργατικούς αγώνες.
Ιδιαίτερα μετά τις επιστρατευτικές πολιτικές της μνημονιακής κυβέρνησης σε συγκοινωνίες, στους ναυτεργάτες, στη δημόσια τηλεόραση και τις απόπειρες καταστολής των αγροτικών κινητοποιήσεων, τις οποίες οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές καλοδέχτηκαν με σταυρωμένα τα χέρια, γίνεται φανερό πως οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-Εργατικών Κέντρων αρνούνται να υποστηρίξουν με όρους νίκης την αγωνιστική κίνηση της εργατικής τάξης.

Η συγκέντρωση του ΕΚΒ κινήθηκε στα αναμενόμενα επίπεδα και μαζικοποιήθηκε με την παρουσία αγροτών από το μπλόκο του Αερινού (με προσυγκέντρωση στο Τελωνείο) και από τον ορεινό όγκο του Πηλίου, οι οποίοι συμμετείχαν στο κάλεσμα του ΕΚΒ στην πλ.Ελευθερίας. Περίπου 1500 διαδηλωτές πλαισίωσαν την πορεία του ΕΚΒ.

Η πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών με κεντρικό πανό ένα και μοναδικό σύνθημα- «Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας»- επέμεινε στο σχέδιο της ανεξάρτητης ταξικής απεργιακής συγκέντρωσης και πορείας από πλ. Ελευθερίας, με στόχο μια πορεία ενωτική με όλους εκτός από τους εργατοπατέρες. Αλληλεπιδρώντας για αρκετή ώρα με τον συγκεντρωμένο στο κάλεσμα του ΕΚΒ κόσμο αναχώρησε με συνθήματα κατά των γραφειοκρατών αμέσως μόλις άρχισαν τα «αγωνιστικά» λογύδρια των εργατοπατέρων.  Η πορεία κατευθύνθηκε στο ΙΚΑ Βόλου καταγγέλλοντας τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα και τις 500 απολύσεις εργαζόμενων από το ΙΚΑ, επιτυχόντων του ΑΣΕΠ μέσω της 9Κ.

Ένα σημαντικό τμήμα της αριστεράς-το ρεφορμιστικό και το αντικαπιταλιστικό- με τον ένα ή τον άλλο τρόπο λιβανίζει τη γραφειοκρατία, αναπαράγοντας τους όρους και την πολιτική της και στέκεται αναποφάσιστο και φοβικό να διεξάγει τους εργατικούς αγώνες  που έχει ανάγκη η εποχή.

Παρά τη μικρή συμμετοχή στην ανεξάρτητη πορεία, ένας διακριτός και μη φοβικός πόλος διαμορφώνεται. Ένας πόλος που επιδιώκει ρήξη με τη γραφειοκρατία, η οποία παρά τον συνεχή υπονομευτικό της ρόλο στους χώρους δουλειάς και τις μορφές πάλης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πολιτικής οργής των μαζών.

Στην ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση και πορεία συμμετείχε η Ανοικτή Συνέλευση Μαγνησίας και το ΕΕΚ.

Η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έκανε μια μικρή πορεία κι έπειτα κατευθύνθηκε στο Δημαρχείο Βόλου από όπου μετέβησαν στα αγροτικά μπλόκα της Νίκαιας. Στο κόμβο Κιλελέρ οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν ανεπιτυχώς να κόψουν την κυκλοφορία προκειμένου να παρεμποδίσουν τη διέλευση λεωφορείων που πήγαιναν να συμμετάσχουν στην αγροτική κινητοποίηση.









Λάρισα

Στη Λάρισα, το στίγμα ανεξάρτητης συγκέντρωσης δόθηκε από αλληλέγγυους στους εργάτες της ΒΙΟΜΕ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν ξεχωριστά και κατευθύνθηκαν στις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ μοιράζοντας υλικό σχετικό με το εγχέιρημα της ΒΙΟΜΕ. Το ΕΕΚ στήριξε το μπλοκ  για τη ΒΙΟΜΕ μαζί με πλήθος συναγωνιστών, κυρίως από τον α/α χώρο.


Το ΠΑΜΕ, το οποίο έχει την ηγεσία του ΕΚΛ, δεν πραγματοποίησε πορεία αναχωρώντας απευθείας για τα αγροτικά μπλόκα.
Οι διαδηλωτές που βρίσκονταν στο μπλοκ για τη ΒΙΟΜΕ πραγματοποίησαν ανεξάρτητη πορεία στο κέντρο της πόλη κι αμέσως μετά τη λήξη της πορείας αναχώρησαν για τα μπλόκα των αγροτών.
Εκεί η Ασφάλεια προσπάθησε να εισχωρήσει στο πλήθος των συγκεντρωμένων στην εθνική οδό αλλά έγινε αντιληπτή κι εκδιώχθηκε από τους απεργούς.







 

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Η παράσταση κι η συζήτηση που ακολούθησε στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ μετά «Το μεγάλο μας τσίρκο» της θεατρικής ομάδας του 18Άνω. Κάτω τα ξερά σας από την Κ.Μάτσα και το 18ΑΝΩ!




Όποιος ήταν ανάμεσα στους υπεροκτακόσιους θεατές στην παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» της θεατρικής ομάδας του 18Άνω, την Δευτέρα 4 Δεκέμβρη στο θέατρο Ακροπόλ, στο κέντρο της Αθήνας, καταλαβαίνει τους λόγους για τους οποίους το στεγνό πρόγραμμα απεξάρτησης 18Άνω και η επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα και ο ψυχολόγος Σταύρος Κεβόπουλος, επιστημονικά υπεύθυνος της Κοινωνικής Επανένταξης του 18 Άνω, διώκονται.
Στο θέατρο που ξεχύλιζε από κόσμο, τα παιδιά του 18, έδιναν την ψυχή τους. Η ερμηνεία τους στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη ήταν ερμηνεία αξιώσεων. Συγχρόνως, κραυγή διαμαρτυρίας και αντίστασης.
Όσοι από τους μεγαλόσχημους μιλάνε για mal practice ας έμπαιναν στον κόπο να δούνε τι σημαίνει θεραπεία. Να δούνε την ιατρική θεραπεία στα καθαρά, λαμπερά πρόσωπα των ηθοποιών. Και των εκατοντάδων φίλων τους από κάτω. Να δούνε τα ζωντανά τα αποτελέσματα μιας θεραπευτικής μεθόδου που παίρνει ανθρώπινα ράκη -τους ανθρώπους που το ίδιο το σύστημα περιθωριοποιεί και ταπεινώνει-, και τους ανορθώνει, τους κάνει να στηρίζονται στα πόδια τους, στις δικές τους δυνάμεις και να παίζουν, να χαίρονται, να αγωνιούν, να μάχονται, να ζουν.
Αλλά κανείς μεγαλόσχημος δεν πάτησε το πόδι του. Ούτε ο διοικητής του ΨΝΑ, ούτε ο πρώην υπουργός - πλασιέ της μεθαδόνης, ούτε κάποιος από τους νυν του υπουργείου υγείας. Ούτε, φυσικά, η επίσημη παραδημοσιογραφία που φρόντισε να σπιλώσει όσο μπορούσε το 18Άνω.
Όμως, δεν θα τους περάσει. Το πρόγραμμα απεξάρτησης 18Άνω είναι εδώ, αντιστέκεται και παλεύει. Με την αγάπη χιλιάδων απεξαρτημένων και των οικογενειών τους. Με την αλληλεγγύη και των άλλων προγραμμάτων απεξάρτησης. Με την αλληλεγγύη όλων όσων δεν δέχονται να χάσουν την ανθρωπιά τους και αντιστέκονται στην κοινωνική βαρβαρότητα και τους αποκλεισμούς ενός συστήματος σε κρίση και παρακμή.
Θ. Κ.
(αναδημοσίευση από τη Νέα Προοπτική, τεύχος 543-9/2/13)

Ολόκληρη την παράσταση μπορείτε να δείτε εδώ:
http://www.youtube.com/watch?v=Tlk-2fCToSk

Φωτογραφίες από τη μέρα του ανοίγματος του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ στα χέρια των εργατών.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΔΩ: http://www.eekmag.blogspot.gr/2013/02/blog-post_13.html

το πανό της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ
συνάντηση της συγκεντρωσης της ΚΑΜΑΡΑΣ με την συγκεντρωση στο ΙΚΕΑ

το πανο του ΕΕΚ

πορεία προς τη ΒΙΟΜΕ

φτάνοντας στη ΒΙΟΜΕ
έξω απο την πύλη


έξω από την πύλη

μέσα στο εργοαστάσιο με τις μηχανές να'χουν πάρει μπρος

συγκεντρωμένος κόσμος έξω από την πύλη

ο πρόεδρος του σωματείου της ΒΙΟΜΕ κι αλληλέγγυοι συναγωνιστές

αντιπροσωπεία συντρόφων του ΕΕΚ στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ

κλούβα των ΜΑΤ σταθμευμένη στο ΙΚΕΑ

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Η ΒΙΟΜΕ ανοιξε στα χερια των εργατων της!

Χθες Τριτη 12/2, οι μηχανες πηραν μπροστα στη ΒΙΟΜΕ της Θεσσαλονικης, την οποια το Μάιο του 2011 εγκατελειψε το αφεντικο αφηνωντας απληρωτους τους 70 εργατες. 
Η ΒΙΟΜΕ ξεκινα τη λειτουργια της στα χερια των εργατων και το ΕΕΚ βρεθηκε απ' την πρωτη στιγμη στο πλευρο της προσπαθειας τους. Αναδημοσιευουμε απο το eekthes.blogspot.gr.

 
Η μεγάλη μέρα έφτασε! Οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής μετά από έναν μεγάλο και μακροχρόνιο αγώνα που ξεκίνησε τον Μάιο του 2011 έκαναν το μεγάλο βήμα και πήραν την παραγωγή αλλά και τις ζωές τους στα χέρια τους.
Σήμερα στις 13:00 το μεσημέρι  ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ. σε συνέντευξη  που πραγματοποιήθηκε στην είσοδο του εργοστασίου, ανακοίνωσε στους εκπροσώπους του τύπου την απόφαση των εργαζομένων να λειτουργήσουν μόνοι τους το εγκαταλελειμμένο από την εργοδοσία εργοστάσιο, αρνούμενοι να συμβιβαστούν με την λογική της ανεργίας και της ηττοπάθειας. Στην συνέχεια οι εργαζόμενοι αλλά και περίπου 150 αλληλέγγυοι (που συγκεντρώθηκαν  στην Καμάρα με αυτοκινητοπομπή ως το ΙΚΕΑ και από εκεί συνέχισαν πεζοί με πορεία ως το εργοστάσιο)  εισήλθαν στους χώρους του εργοστασίου και έβαλαν μπροστά τις μηχανές εγκαινιάζοντας, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, το πρώτο εγχείρημα εργατικής αυτοδιαχείρισης στην Ελλάδα ως απάντηση στην καπιταλιστική χρεοκοπία. 
Να υπενθυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί ένα θερμό κινηματικό διήμερο το οποίο έθεσε το άνοιγμα της ΒΙΟ.ΜΕ. στο επίκεντρο της ζωής ολόκληρης της πόλης και ανέδειξε τον αγώνα των εργαζομένων σε έναν από τους σημαντικότερους εργατικούς αγώνες εδώ και δεκαετίες.
Η αρχή έγινε την Κυριακή 10/2 στις 18:00 με την μεγάλη πανελλαδική συνέλευση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο "Αλέξανδρος" η οποία απέδειξε πως η ΒΙΟ.ΜΕ. δεν είναι μόνο ένα τοπικό γεγονός, αλλά ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν τα δεκάδες εργοστάσια σε ολόκληρη την χώρα που κλείνουν ή αφήνουν τους εργαζόμενους απλήρωτους.

Η συνέχεια δόθηκε την Δευτέρα 11/2 με την πορεία που ξεκίνησε από την Καμάρα η οποία αφού διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατευθύνθηκε στο Ιβανώφειο στάδιο όπου και πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης με την συμμετοχή των Θ.Παπακωνσταντίνου, Γ.Χαρούλη και των Χαίνηδων. Στο κάλεσμα του Σωματείου και της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης ανταποκρίθηκαν χιλιάδες Θεσσαλονικείς οι οποίοι ανάμεσα στα τραγούδια βροντοφώναζαν το σύνθημα ¨Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά".   
Το Ε.Ε.Κ. βρέθηκε εξαρχής στο πλευρό των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ. που αγωνίζονταν
να περάσει η βιομηχανική μονάδα στα χέρια τους, κάτω από το δικό τους έλεγχο και διοίκηση με κεντρικό σύνθημα «Τα εργοστάσια στους εργάτες», ως απάντηση στη μαζική ανεργία και ανέχεια.
Ο αγώνας και το εγχείρημα των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ πρέπει να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα στην συνολική πάλη του εργατικού και λαϊκού κινήματος ενάντια στην κοινωνική καταστροφή που αντιμετωπίζουμε με ένα επαναστατικό, σοσιαλιστικό πρόγραμμα διεξόδου από τη καπιταλιστική κρίση ώστε τα εργοστάσια, ο παραγόμενους πλούτος, ολόκληρη η εξουσία να περάσουν από τα νύχια των διεθνών τοκογλύφων και της κεφαλαιοκρατίας στα χέρια των εργατών.
Η ΒΙΟ.ΜΕ. ήταν μόνο η αρχή!
Όλοι στο πλευρό των εργατών της ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ!
Ε.Ε.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Ανακοίνωση του ΕΕΚ για την απεργια 20/2

Όλοι στην γενική απεργία της 20ης του Φλεβάρη. Να παλέψουμε για τη μετατροπή της σε Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας.
H απεργία της 20/2, προκηρυγμένη από τους γραφειοκράτες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με τα συνήθη χαρακτηριστικά μιας 24ωρης τουφεκιάς, έχει μια πολιτική σημασία που ξεπερνά τις εκτονωτικές προθέσεις τους. Κι αυτό γιατί ανάμεσα στα ταξικά στρατόπεδα, δεν υπάρχουν πια περιθώρια εκτόνωσης, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμών από καμία πλευρά.

Η κυβέρνηση με τη «θηλιά» της αναγκαιότητας εφαρμογής του Μνημονίου 3 περασμένη στο «λαιμό» της, επιχειρεί να βάλει στη θέση της στην αγχόνη την εργατική τάξη. Κόβοντας μισθούς, κάνοντας μαζικές απολύσεις, τσακίζοντας τα λαϊκά στρώματα με δυσβάσταχτα φορολογικά μέτρα από τα οποία δεν έχουμε δει παρά ελάχιστα. Όλοι οι αγώνες της περιόδου, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παίρνουν σε κάθε κλάδο, έχουν ως κοινή συνισταμένη την ανάγκη των εργαζομένων να ανακόψουν την ολοκληρωτική καταστροφή που προωθείται από τους καπιταλιστές. Και μάλιστα, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του χρεοκοπημένου ελληνικού κράτους ούτε μισό ψίχουλο δεν μπορεί να δώσει, σε μια στιγμή που δεν έχει περιθώρια για να κάνει ούτε μισό βήμα λιγότερο από αυτή τη καταστροφή! Η «ζωή» της περνάει μέσα από το «θάνατο» μας!

Γι’ αυτό και

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Κάτω τα χέρια από τη λαική συνέλευση αγ.Νεκταρίου!

Οι ανώνυμοι καταγγέλοντες κατηγορούν ακόμα και δημοσιογράφο που είχε επιβραβεύσει τις προσπάθειες της συνέλευσης.
Με σπουδή η ασφάλεια αναζητά μέλη της συνέλευσης για να καταθέσουν.

Αναδημοσιεύουμε από 
http://denplirono-anatropi.blogspot.gr/





«Ανώνυμη» καταγγελία διερευνά η αστυνομία

Το πρωί της Πέμπτης 31 Γενάρη, τρεις άνδρες της Ασφάλειας Βόλου εισήλθαν στο χώρο της Λαϊκής Συνέλευσης Αγ. Νεκταρίου, ώρα διανομής ρούχων σε άπορους συμπολίτες της γειτονιάς μας, προκειμένου να διερευνήσουν «ανώνυμη» καταγγελία εναντίον της συνέλευσής μας, αναζητώντας υπεύθυνους για να δώσουν κατάθεση.
Η συκοφαντική και κατάπτυστη «ανώνυμη» αναφορά, που χρησιμοποιεί τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Γιατροί, Φαρμακοποιοί, Νοσηλευτές Μαγνησίας», με δηλωμένη μια ανύπαρκτη διεύθυνση, μας καταγγέλλει για σχεδόν

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Καταγγελία του ΕΕΚ για τη "μετακίνηση" του συνδικαλιστή, μέλους του ΔΣ του σωματείου ΟΤΑ Μαγνησίας



Κάτω τα χέρια από τους συνδικαλιστές !



Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα καταγγέλλει απερίφραστα την ‘’ μετακίνηση ‘’ του συνδικαλιστή και μέλους του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας Θεόδωρου Τσαλούχα από την θέση προϊσταμένου της διεύθυνσης καθαριότητας Ν.Ιωνίας στο αντίστοιχο τμήμα της δημοτικής ενότητας Πορταριάς.

   Πρόκειται ξεκάθαρα για μια πολιτική δίωξη, προερχόμενη από τον εντολοδότη συλλήψεων και εκκενώσεων χώρων αντίστασης, δήμαρχο κ.Σκοτινιώτη και την δημοτική αρχή γενικότερα που σκοπό δεν έχει μόνο να σπάσει το φρόνημα του συγκεκριμένου συνδικαλιστή αλλά πολύ περισσότερο να περάσει το μήνυμα σε όσους αγωνίζονται για την καταστροφή της πολιτικής εξαθλίωσης που εφαρμόζεται από την τρικομματική κυβέρνηση, εις βάρος όλου του λαού, ότι θα έχουνε την ίδια τύχη.

   Οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ στην Μαγνησία έβαλαν μέσα από τις συνελεύσεις τους, στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους, το πρόταγμα της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας ως μόνο τρόπο να εξαφανιστούνε μια και καλή, τα κέντρα εξουσίας που εφαρμόζουνε τις επιταγές της τρόϊκας, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σαφέστατα μακριά από τους γραφειοκράτες που πιστεύουνε πως εκτονώνουνε την οργή του λαού με εικοσιτετράωρες ή και σαρανταοκτάωρες απεργιακές τουφεκιές. Αυτό έφερε μια ενδυνάμωση των κινητοποιήσεων και ως εκ τούτου και τον Θ.Τσαλούχα στην δυσμενή θέση που όμως στην πραγματικότητα είναι δυσμενής για τον δήμαρχο.

   Δηλώνουμε ότι όσο κάποιοι λίγοι κυνηγάνε τους αγωνιστές τόσο θα βρίσκουνε απέναντί τους όλους εμάς που θα συνεχίζουμε με μεγαλύτερο πείσμα να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στην ζωή σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα ( ΕΕΚ ) 



Βόλος 03/02/2013