Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

«Όλα τα μνημεία πολιτισμού είναι την ίδια στιγμή και μνημεία βαρβαρότητας»



Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ήταν μια λαμπρή βραδιά πανσελήνου στο χώρο του Μουσείου Βόλου, τη ζεστή βραδιά της 21ης Αυγούστου.  Η διαρκής και πολυπληθής προσέλευση του κόσμου γέμισε το φιλόξενο χώρο του μουσείου, ενώ πριν την έναρξη των μουσικών εκδηλώσεων επιτρεπόταν η ελεύθερη επίσκεψη και στον εκθεσιακό του χώρου.
Κατά την είσοδο των επισκεπτών, οι εργαζόμενοι του μουσείου μοίραζαν μια ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού που ενημέρωνε για την υποστελέχωση των αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και σταδίων και τις επικείμενες απολύσεις.

Κάθε ηλικία, από βρέφη σε καροτσάκια μέχρι ηλικιωμένοι ήταν εκεί, με αναπάντεχη δίψα να δουν τον εκθεσιακό χώρο και να παρακολουθήσουν τα πολιτιστικά δρώμενα.
Όμως θα πρέπει να επισημάνουμε ένα μελανό σημείο της εκδήλωσης, μάλλον μοναδικό σε όλη την Ελλάδα των αντίστοιχων μουσικών εκδηλώσεων και μια αβλεψία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζομένων.
Όπως διαπιστώνουμε από το σχετικό πίνακα του υπουργείου, η ΙΓ’ ΕΠΚΑ είναι η μόνη η οποία συνδιοργάνωσε εκδήλωση σε συνεργασία με δυο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΗ.ΚΥ.Ο. ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" και "ΕΝΔΡΑΣΕΙ).
 Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο πρέπει να είναι κανείς ευγνώμων για οποιαδήποτε ΜΗ.ΚΥ.Ο, πολύ περισσότερο όταν αυτές εμπλέκονται στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα προγράμματα των σύγχρονων ειλώτων, εργαζομένων χωρίς δικαιώματα (χωρίς άδειες, επιδόματα, δώρα, απόλυση, λοιπά εργατικά δικαιώματα και πληρωμή όποτε κλείσει το κάθε πρόγραμμα). 
Από κάθε άποψη, πολιτική ή συνδικαλιστική τα έχουμε καταγγείλει ως μνημονιακά προγράμματα για την καθυπόταξη ολόκληρης της εργατικής τάξης κάτι το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη (κατάργηση επιδομάτων, δώρων, γάμου, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων κλπ).

Απορρίπτουμε πλήρως τον πολιτισμό αλά ΜΗ.ΚΥ.Ο, στηρίζουμε τους εργαζόμενους στις διεκδικήσεις τους υπό τον όρο να μην ξεχνούν ότι οι σύγχρονοι είλωτες της ταξικής μας κοινωνίας βρίσκονται ακριβώς δίπλα τους και δεν πρέπει να τους ξεχνούν.
Υπενθυμίζουμε σε όλους τη φράση του Μπένγιαμιν ότι όλα τα μνημεία πολιτισμού είναι την ίδια στιγμή και μνημεία βαρβαρότητας.

23/8/2013
Γιάννης Χατζηγιάννης
Μέλος του ΕΕΚ