Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ ΤΩΝ ΛΑΜΠΡΩΝ ΨΗΝΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ




Η προ μερικών ημερών κινητοποίηση εργαζομένων στο κατάστημα Φούρνος του Λάμπρου στη Θεσσαλονίκη έφερε εκ νεου στο φως τις συνθήκες σκλαβιάς που δουλεύει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο όλων αυτών των φούρνων-τυροπιτάδικων-έτοιμου καφε για το δρόμο κλπ.

Απλήρωτες υπερωρίες,ανασφάλιστη εργασία,δεν υπάρχουν γιορτές-Κυριακές ενώ η καταβολή δώρων και επιδομάτων μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί.Οι εργαζόμενοι αυτοί, στην πλειοψηφία τους νέα κορίτσια, υποχρεώνονται να δουλεύουν ώρες ατελείωτες με πενιχρά μεροκάματα.
 
Το τραγελαφικό και συνάμα λίαν εξοργιστικό της όλης υποθέσεως είναι οτι τα αφεντικά θησαυρίζουν εις βάρος των εργαζομένων πουλώντας, με θηριώδη υπερκέρδη, ενα προιόν που κοστίζει πάμφθηνα.Καμία σοβαρή προστασία δεν υπάρχει απο την συνδικαλιστική γραφειοκρατία ενώ και διάφορα κατά τόπους σωματεία εργαζομένων, στην πλειοψηφία τους, δεν κάνουν τίποτα αλλο παρά συμφωνίες κάτω απο το τραπέζι με τα αφεντικά αδιαφορώντας παντελώς για το γενικότερο συμφέρον.
 
Οποιαδήποτε φωνή αντίδρασης και διαμαρτυρίας πνίγεται αυτόματα κάτω απο την απειλή της απόλυσης και τη φρίκη της ανεργίας. Η χαρακτηριστική ατάκα του εργοδότη είναι       ''έχεις και παράπονο?? 100 βιογραφικά έχω στο συρτάρι μου!! Με παρακαλάνε για δουλειά" 
προσπαθώντας να κάνει τον εργαζόμενο να νιώσει και άσχημα απο πάνω που άκουσον άκουσον συμφωνα με την εργοδοτικη άνανδρη και χυδαία λογική τόλμησε να ζητήσει τα στοιχειώδη δικαιώματα του!!

Έχουν αναφερθεί περιστατικά που κάποιες κοπέλες δούλευαν απο τις 7 το πρωι ως τις 9 το βράδυ για 15-20 ευρω!!!! Πόσες φορές άραγε όταν αγοράζουμε έναν απο τους ετοιματζίδικους καφέδες απο αυτά τα μαγαζιά σκεφτόμαστε οτι πίσω απο το αμήχανο χαμόγελο της υπαλλήλου ενδεχομένως κρύβονται ατέλειωτες κακοπληρωμένες και ανασφάλιστες ώρες ορθοστασίας ;

Σε αυτή την κινητοποίηση των συγκεκριμένων-όπως και άλλων-εργαζομένων του κλάδου έχουμε όλοι ιερό χρέος να σταθούμε εμπράκτως στο πλευρό τους. Μαχητικα εναντίον όλων αυτων των καθαρμάτων που θέλουν να τους προσφέρουμε σχεδόν δωρεάν την εργασία μας την ίδια στιγμή που θησαυρίζουν απο αυτή. 
 
Ενάντια στον εργασιακό και κατ΄επέκταση ανθρώπινο εξευτελισμό που θέλουν να μας επιβληθεί.
 
Κόντρα σε όλα αυτα τα γρανάζια του συστήματος εμείς παρατάσουμε την συλλογική αντισταση των εργαζομένων και την συμπαράσταση-συμπαράταξη των ανέργων. 
 
Αλληλεγγύη απο όλους πρός όλους για μια πιο δίκαιη κοινωνία.Για να πάρουμε πίσω ότι μας ανήκει.Την ίδια μας την ζωη!!
 
Γιαννης Σαϊμπής
Βόλος Τρίτη 17-06-2014