Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

41 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ - Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΤΗ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΤΑΞΗ


Παραμονή της 41ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και εντολοδόχος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου Φορτσάκης, διατάζει το λοκ άουτ της Νομικής Σχολής και της ΑΣΟΕΕ από τα ΜΑΤ. Η γελοία κυβέρνηση φοβάται μια εξέγερση της νεολαίας με επίκεντρο τα πανεπιστήμια, Φοβάται πως η νεολαία μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της πάλης ενός λαού που ματώνει μετά από πέντε χρόνια μέτρων κοινωνικού κανιβαλισμού.


Αν η καταστολή της κατάληψης της Νομικής από τη Χούντα το '73 οδήγησε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι Φορτσάκηδες και το κράτος σε διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης προσπαθούν να καταστείλουν προληπτικά τα Πολυτεχνεία της νέας γενιάς. Η ταξική πάλη όμως δεν υπακούει στα διατάγματα και τις αποφάσεις χωροφυλάκων.

Σήμερα τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν ιστορικά αδικαίωτα, ενώ το καθεστώς της Μεταπολίτευσης που υφάρπαξε τη νίκη της ανατροπής της χούντας από τα χέρια των μαζών της νεολαίας και της εργατικής τάξης έχει μετατραπεί σε συντρίμμια. Η προσπάθεια τους να μετατρέψουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου σε μια εθνική εορτή που τιμάται σε σχολικές επετείους αποτυγχάνει παταγωδώς όταν κλείνουν τα πανεπιστήμια “εν όψει των εκδηλώσεων εορτασμού της 17ης Νοέμβρη” (ανακοίνωση για το λοκ άουτ στην ΑΣΟΕΕ). 


Η ντόπια αστική τάξη απέτυχε να βρει μια διέξοδο από τη χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού και το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευτεί στο 175% του ΑΕΠ, δίπλα του ‘’κολλάει’’ ένα τεράστιο ιδιωτικό χρέος που αγγίζει το 100% του ΑΕΠ και η ανεργία γιγαντώνεται παρά την αύξηση της ελαστικής απασχόλησης. Συγχρόνως η χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού εισέρχεται σε μια νέα φάση, την οποία πυροδοτεί η παρατεταμένη παγκόσμια ύφεση που επιστρέφει στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα νέο κύμα αγώνων ξυπνάει στην Ευρώπη με την πολιορκία του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, την απεργία των σιδηροδρομικών στη Γερμανία, τις αγροτικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία. 


Το Πολυτεχνείο του '73 ήταν γέννημα μιας κρίσης (κατάρρευση συμφωνιών Μπρέτον Γουντς, πετρελαϊκή κρίση) που έφερε ένα παγκόσμιο επαναστατικό κύμα με κορυφαίες στιγμές το Γαλλικό Μάη του '68, την ανατροπή των δικτατοριών σε Πορτογαλία και Ισπανία, το θερμό ιταλικό φθινόπωρο, το κίνημα ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ και την εξέγερση του Μπέρκλεϊ στις ΗΠΑ. Σήμερα η χειρότερη κρίση στην ιστορία του καπιταλισμού διαμορφώνει ένας διεθνές επαναστατικό κύμα που σάρωσε καθεστώτα δεκαετιών όπως αυτό του Μουμπάρακ και του Μπεν Αλί σε Αίγυπτο και Τυνησία και αντιστέκεται με το όπλο στο χέρι στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό στην Ανατολική Ουκρανία και τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.


Οι πιέσεις που ασκούνται για εθνική συνεννόηση μπροστά στα λεγόμενα εθνικά θέματα την ΑΟΖ, την Κύπρο και το πολεμικό κλίμα με την Τουρκία είναι προσπάθειες για να υποτάξουν την εργατική τάξη, τις εκμεταλλευόμενες και  καταπιεσμένες μάζες στη σημαία της εθνικής αστικής τάξης, σε μια Βάρκιζα χωρίς να προηγηθεί αντάρτικο, στον ερχομό ενός εθνάρχη Καραμανλή χωρίς Πολυτεχνείο.


Δεν υποκύπτουμε σε κανένα κάλεσμα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας. Η πολεμική κραυγή μας συνεχίζει να είναι το σύνθημα του Δεκέμβρη του '08:  “ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ!”.

Με σημαία μας τον προλεταριακό διεθνισμό καταστρέφουμε κάθε γέφυρα συμφιλίωσης με τον αντίπαλο, δεν υποτασσόμαστε στο χρεοκοπημένο σύστημα του κεφαλαίου.


Η κινητοποίηση του προλεταριάτου και όλων των εκμεταλλευμένων και καταπιεσμένων μαζών και η πάλη να μετατραπεί η αυτοοργάνωσή τους σε φορέα εξουσίας της εργατικής τάξης, τσακίζοντας το καπιταλιστικό κράτος και ανατρέποντας τον καπιταλισμό, είναι ο μόνος δρόμος για την ανατροπή της διαρκούς κόλασης στην οποία μας έχει καταδικάσει η καπιταλιστική χρεοκοπία.


Η σημαία της επανιδρυμένης Τετάρτης Διεθνούς, του Παγκόσμιου Κόμματος της Σοσιαλιστικής Επανάστασης, πρέπει να γίνει η σημαία που θα ενώσει την πάλη εκατομμυρίων σε ολόκληρο τον πλανήτη για την εκπλήρωση των επαναστατικών πόθων όχι μόνο του Νοέμβρη του '73, αλλά όλων των επαναστατικών εμπειριών της πάλης των καταπιεσμένων για κοινωνική απελευθέρωση και πρωτίστως του Κόκκινου Οκτώβρη του 1917.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

www.eekmag.blogspot // www.eek.gr // www.konservokouti-oen.blogspot.com

Το ΕΕΚ συμμετέχει και καλεί σε
συγκέντρωση και πορεία για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη, στις 5μμ, στο Θόλο του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, στο Βόλο.