Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Τα αφεντικά πάνε στον παράδεισο και η εργατική τάξη στη κόλαση της εκμετάλλευσης
To ΕΕΚ συμμετέχει και καλεί στη διαμαρτυρία για το εργατικό ατύχημα στο καφέ MIKEL, Δημητριάδος & Αντωνοπούλου, Βόλος την Παρασκευή 17/3/17, στις 7μμ.

Ο θάνατος 22χρονου νεαρού που εργαζόταν ως διανομέας σε κατάστημα καφέ MIKEL (Αιγάλεω) σε τροχαίο ατύχημα, υπενθυμίζει ότι η εντατικοποίηση της δουλειάς και τα θλιβερά ωρομίσθια των 3ευρώ την ώρα, οδηγούν σε ένα ατέλειωτο κυνηγητό του μερακάματου που, όχι λίγες φορές, τελειώνει στο θάνατο του ανθού της νεολαίας. 


Οι άθλιες συνθήκες εργασίας των ντελιβεράδων, η μόνιμη κι εξοντωτική παρακολούθηση των δρομολογίων τους από την εργοδοσία, το στρες και η διαρκής πίεση που τους ασκείται, οδηγούν στη πλήρη εξάντληση των εργαζομένων με αποτέλεσμα ατέλειωτα ατυχήματα, μικρά ή μεγάλα, θανατηφόρα, με μόνιμες αναπηρίες και ατέλειωτες χειρουργικές επεμβάσεις. 

Όχι σε λίγες περιπτώσεις καθίσταται αδύνατο να εξακριβωθεί πλήρως το ωράριο εργασίας των ντελιβεράδων ώστε να θεωρηθεί το ατύχημα εργατικό καθώς τα ωράρια γίνονται λάστιχο για να βγει το μεροκάματο και κάθε άρνηση οδηγεί στην απόλυση αφού κάθε θέση εργασίας καλύπτεται από τον ωκεανό των ανέργων.

Οι συνθήκες στον επισιτισμό είναι δραματικές και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η εργατική τάξη θρηνεί ένα ακόμα θύμα μετά την εργαζόμενη που έχασε τη ζωή της από έκρηξη στο ταχυφαγείο EVEREST στην πλ. Βικτωρίας στην Αθήνα.

Λίγες μέρες πριν εργαζόμενος έχασε τη ζωή του στα έργα του μετρό της Θεσσαλονίκης, ενώ η  Μαγνησία πρέπει να έκανε αρνητικό ρεκόρ σε πολλαπλά θανατηφόρα ατυχήματα σε Κανάλια, Σταγιάτες και Πτελεό.

Μισθοί φτώχιας, μαύρη κι ανασφάλιστη εργασία μέσα στη χειρότερη καπιταλιστική κρίση από το 1929, απουσία συστηματικών ελέγχων από την αποψίλωση των αναγκαίων υπηρεσίων, απουσία ειδικών ποινών στους εργοδότες με συνεχή εργατικά ατυχήματα έχουν επί της ουσίας καταργήσει όλες τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που θα έπρεπε να τηρεί κάθε επιχείρηση. Καμιά ιδιαίτερη εκπαίδευση δε δίνεται στους εργαζόμενους για την εργασία που πρόκειται να εκτελέσουν. 

Κάθε ατύχημα αντί να επιβαρύνει τους εργοδότες, επιβαρύνει το δυναμικό της εργατικής τάξης, τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, δηλ. πάλι την εργατική τάξη αφού αυτή συνεισφέρει κύρια με την άμεση και έμμεση φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές στον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων και του κράτους. Έτσι τα αφεντικά μειώνουν το κόστος λειτουργίας τους και αυγατίζουν τα κέρδη τους. Ο εργαζόμενος “αποσβένεται” όπως και τα μηχανήματα κι αναλώνεται όπως οι πρώτες ύλες.

Κάθε διαμαρτυρία μας για τα εργοδοτικά εγκλήματα έχει σκοπό να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του ταξικού πολέμου, να καταγγείλει τη μη εφαρμογή της ανεπαρκούς νομοθεσίας, να τιμωρηθούν ένοχοι, να αποζημιωθούν οικογένειες και συγγενείς των θυμάτων και να συσπειρωθεί όλο το ενεργητικό δυναμικό της τάξης μας σε μια δύναμη ικανή να ανατρέψει όλους τους όρους της σκλαβιάς που οδηγεί στη μιζέρια και το θάνατο.

Η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους εθνικιστές ΑΝΕΛ, όχι μόνο εγκατέλειψε τους προεκλογικούς της στόχους για τη βελτίωση των όρων ζωής αλλά η συνθηκολόγηση της με τα μνημόνια επιτείνει τους δυσμενείς όρους εργασίας, μετατρέπει τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με ελαστικές σχέσεις εργασίας που έχουν οδηγήσει σε αύξηση των πάσης φύσεως ατυχημάτων μέσα στους χώρους δουλειάς ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Το να σώσουμε τη ζωή μας και να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σημαίνει να οργανωθούμε στα σωματεία μας, τις επιτροπές, πρωτοβουλίες και συλλογικότητες και κυρίως σε μια επαναστατική οργάνωση για να ανατρέψουμε τα πάντα, κατακτώντας όλα όσα μας ανήκουν και που καρπώνονται πολύ λίγοι.

To ΕΕΚ συμμετέχει στη διαμαρτυρία για το εργατικό ατύχημα στο καφέ MIKEL, Δημητριάδος & Αντωνοπούλου, Βόλος την Παρασκευή 17/3/17, στις 7μμ.

Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα  ΕΕΚ-Τροτσκιστές
Βόλος 16/03/2017