Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ – Η λύση του προβλήματος: Να ανατραπεί η κυβέρνηση των σαμαροβενιζέλων

Πραγματοποιήθηκε η πανθεσσαλική εκδήλωση - διαμαρτυρία με θέμα: Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ - Η λύση του προβλήματος που διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Η εκδήλωση στην οποία παρευρέθησαν νυν και πρώην έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι, βουλευτές της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι σωματείων και φορέων βασίστηκε σε δύο βασικά αιτήματα. Το ένα, του ΔΣ της Ομοσπονδίας, αφορούσε τη σύνταξη και έγκριση ενός υπομνήματος που θα απευθυνόταν στη κυβέρνηση και με το οποίο θα προσπαθούσαν να την ενημερώσουν ότι ''δεν πάει άλλο'' και το δεύτερο, του εργαζόμενου κόσμου, να βρεθεί μια άμεση και ουσιαστική λύση στα καθημερινά προβλήματα για τις επιχειρήσεις τους, τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν η παρουσία εκατό περίπου ανθρώπων, αριθμού αναντίστοιχου του πλήθους των αυτοαπασχολούμενων της περιοχής όσο και της ποιότητας των αντικειμενικών συνθηκών, γεγονός που αντανακλά την απαξίωση του κόσμου στις διοικήσεις των συλλόγων και των σωματείων τους που με τη σειρά τους παρουσιάζονται υποδεέστερα του ρόλου τους.

Η εκδήλωση, από την οποία δεν έλειψαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων και των βουλευτών, παρουσίασε άλλα δύο μεγάλα σφάλματα : αφενός την έλλειψη χρόνου για ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό, αφού με πραγματικά '' αξιέπαινο '' τρόπο το προεδρείο αποφάσισε να περάσει στην ανάγνωση του υπομνήματος προς τη κυβέρνηση προσπερνώντας το '' αδιάφορο '' μέρος της έκφρασης άποψης του απλού λαού που ύψωνε χέρια για να μιλήσει και αφετέρου το ότι το υπόμνημα θα υπογράφονταν μόνο από τους εκπροσώπους.

Φαίνεται πως η ενότητα όλων, που κατά τα άλλα τόσοι ευαγγελίζονταν στις τοποθετήσεις τους, δεν συμπεριλαμβάνουν τη βάση των ίδιων των ενδιαφερόμενων.

Το ΕΕΚ ήταν το μόνο Κόμμα που παρευρέθηκε με προκήρυξη βάζοντας το βασικό ζήτημα της εποχής που δεν είναι άλλο από τη πλήρη διαγραφή του χρέους και προτείνοντας ένα μεταβατικό πρόγραμμα αντίστοιχο των πραγματικών αναγκών κι όχι της ''πραγματικής οικονομίας''.

Παρακάτω η προκήρυξη που μοιράστηκε.


Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ – Η λύση του προβλήματος: 
Να ανατραπεί η κυβέρνηση των σαμαροβενιζέλων
Να διαγραφεί πλήρως το χρέος
Να περάσει η εξουσία στα χέρια των εργατών


Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας στη σημερινή συγκέντρωση στο Βόλο, με κραυγή αγωνίας, αναζητά τους όρους για το μέλλον της ύπαρξης των μελών της που διαπιστώνουν ότι τελικά δεν είναι οι κομμουνιστές που τους βάζουν φυλακή, τους στέλνουν κατασχετήρια για τις επιχειρήσεις τους ή την ατομική τους περιουσία. Παρά την εξοντωτική προπαγάνδα από την εποχή του εμφυλίου πολέμου μέχρι σήμερα, το χρηματιστικό κεφάλαιο, τράπεζες, μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και οι κυβερνήσεις που «αγωνιούσαν» για τον μικροέμπορο και βιοτέχνη, τον αγρότη, οδήγησαν στη συγκέντρωση της βιομηχανικής παραγωγής και του εμπορίου σε λίγα χέρια μέσα από τη γιγαντιαία καταστροφή των τελευταίων χρόνων της κρίσης.

Υπάρχει λύση; 

Το ερωτήματα που προκύπτουν είναι:
•              Θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη σημερινή συγκυβέρνηση ή θα την στείλουμε στον αγύριστο;
•              Ποια διευθέτηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορεί να είναι βιώσιμη όταν η γενική τάση της οικονομίας είναι καθοδική, η ανεργία και τα λουκέτα και η κοινωνική φτώχια διευρύνονται;
•              Ποιος θα αναχρηματοδοτήσει τραπεζικά δάνεια και πάσης φύσεως οφειλές όταν ο ίδιος ο νέος υπουργός Οικονομικών το καλοκαίρι, ενόψει των stress tests των τραπεζών, δήλωσε ότι όποια επιχείρηση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις οφειλές της πρέπει να κλείσει;
•              Ποιος θα πληρώσει τη κρίση του χρηματιστικού κεφαλαίου και θα πληρώσει τα 321,5δις€;
•              Ποιος μπορεί να εγγυηθεί δουλειά στους εργάτες, που χωρίς αυτούς δεν μπορεί να σταθεί κανένα μικρομάγαζο, ασφάλιση για όλους χωρίς περιορισμούς, πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας χωρίς μπιλιετάκια στην εφορία, κατάργηση της υπερφορολόγησης των μικρών επιχειρήσεων όταν οι τράπεζες κατάπιαν κυριολεκτικά ένα ολόκληρο ΑΕΠ για να διασωθούν και μετακύλισαν το κόστος σε εμάς; 

Δεν είμαστε αντίθετοι να αναζητηθούν λύσεις, βραχυπρόθεσμες όμως γιατί το κοινωνικό πρόβλημα γιγαντώνεται από τη κυβέρνηση των σαμαροβενιζέλων και των τροϊκανών που συγκεντρώνει το κοινωνικό πλούτο στις τράπεζες και στις εφορίες και από εκεί στους διεθνείς τοκογλύφους του χρηματιστικού κεφαλαίου. Προϋπόθεση αυτής της συγκέντρωσης είναι η μαζική ανεργία των εργατών και η μαζική καταστροφή των μικροαστικών στρωμάτων που συναγωνίζονται στη φτώχια τον άνεργο εργάτη.

Πρόσφατα στη ΔΕΘ, η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάτασης της χώρας. Το ερώτημα που προέκυψε είναι αν αυτό είναι εφικτό κι αναπόφευκτα το ζήτημα περιστράφηκε στο ζήτημα του χρέους που είναι το κλειδί εφαρμογής του προγράμματος οποιασδήποτε κυβέρνησης. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρτά το πρόγραμμά του από το ζήτημα του χρέους αλλά εξαιτίας της εμπιστοσύνης του στην καπιταλιστική Ευρώπη ελπίζει στην αυταπάτη μιας ειρηνικής αλλά υποτίθεται «ισχυρής» διαπραγμάτευσης. Ο γόρδιος δεσμός του χρέους θα λυθεί με το σπαθί αλλιώς η ύφεση, η ανεργία και τα κατασχετήρια θα  διευρύνονται από μια κυβέρνηση της «αριστεράς». Γι αυτό πρέπει από τώρα να σφυρηλατήσουμε ένα πραγματικό μέτωπο αγώνα των φτωχών για τη πλήρη διαγραφή του χρέους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις με τα ΔΝΤ, το μεγάλο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του εδώ ή στην Ευρώπη. Η πολιτική αμφισημία, όπως για το «πάγωμα του χρέους» (Δραγασάκης) αντί της υπάρχουσας θέσης του ΣΥΡΙΖΑ περί διαγραφής ενός μεγάλου μέρους του, κατόπιν φυσικά συνεννοήσεων με τους διεθνείς κλέφτες,είναι ενδεικτικό των υπαναχωρήσεων από τη μεσοβέζικη θέση του προγράμματός του.

Αν θα ήθελε κανείς να προτείνει κάτι σήμερα στη σημερινή σας συνέλευση που να αξίζει το κόπο είναι:
•              Μη δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στους σαμαροβενιζέλους. Κάτω η κυβέρνηση της φτώχιας.
•              Πετάξτε έξω από τις γραμμές σας χρυσαυγίτες κι εθνικιστές που έσπρωξαν μια ολόκληρη χώρα στον εμφύλιο (Ουκρανία) και σκέφτονται και για τη χώρα μας το ίδιο.
•              Απαιτήστε τη πλήρη κι ολοκληρωτική διαγραφή του δημόσιου χρέους.
•              Πλήρης εθνικοποίηση όλων των τραπεζών χωρίς αποζημίωση στο μεγάλο κεφάλαιο και κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων
•              Άμεση και φθηνή χρηματοδότηση όλων των μικροεμπόρων, βιοτεχνών κι αγροτών για τη στήριξη των επιχειρήσεών
•              Πάγωμα όλων των χρεών των μικροεμπόρων, βιοτεχνών κι εμπόρων προς τράπεζες, εφορίες κι ασφαλιστικά ταμεία για μια δεκαετία
•              Πλήρης εθνικοποίηση όλων των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων (εθνικών και ξένων εταιρειών) χωρίς αποζημίωση και δημιουργία καταναλωτικών συνεταιρισμών.
•              Χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων για να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση εφόσον το επιθυμούν.
•              Πλήρης και χωρίς όρους πρόσβαση στη δημόσια  υγεία, επιδότηση όλων των ανέργων.
•              Μια κυβέρνηση της αριστεράς έχει νόημα όταν όλη η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των εργατών και στηρίζεται ολόπλευρα από τα μικροαστικά στρώματα που συνθλίβονται από τη μπότα του μεγάλου κεφαλαίου. 

Τέλος, καλούμε την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας να κηρύξει γενική απεργία για τις 12 Νοεμβρίου 2014, ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης των 15 εμπόρων που απέκλεισαν τις ΔΟΥ Βόλου ως αντίδραση στην υψηλή φορολογία, καθώς και να ζητήσει τη παρουσία των μελών της στα διακστήρια για συμπαράσταση στους συναδέλφους τους.


ΕΕΚ
Βόλος 04/10/2014