Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ 3-6 ΑΠΡΙΛΗ





25 Μάρτη, 11.30, ΧΩΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ, Ιωλκού 33- Βόλος

Συνάδελφοι, φίλοι και συναγωνιστές,
Σύμφωνα με τις δικές μας πολιτικές εκτιμήσεις, μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη έχει δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό χρονικό περιθώριο (άγνωστης χρονικής διάρκειας) που μας επιτρέπει να θέσουμε ξανά και με επιτακτικότητα τα αιτήματα μας για λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 


Η εσωτερική πολιτική κατάσταση δεν εγγυάται ότι η νέα κυβέρνηση θα λύσει τα ζωτικά προβλήματα των εργατών και ιδιαίτερα της ανεργίας. Η «δημιουργική ασάφεια» ή «δημιουργική αμφισημία» που είναι ό σωστός όρος, δεν αφορά μόνο τους δανειστές και την τρόικα. Υπάρχει και μια πολιτική ασάφεια στο εσωτερικό που συνοδεύεται με νομοσχέδια (ΕΡΤ, επαναπρόσληψη απολυμένων δημοσίου) που δείχνουν σημάδια προσαρμογής στις απαιτήσεις της τρόικας και τα οποία δεν ικανοποιούν τα αιτήματα της εργατικής τάξης, εργαζόμενης και άνεργης, πολύ περισσότερο της νέας γενιάς που θα πρέπει να περιμένει την πενιχρή ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των γνωστών ευρωπαϊκών προγραμμάτων απορρύθμισης της εργασίας.
Πολύ περισσότερο δεν υπάρχει καμιά μνεία τι γίνεται με τους εργάτες και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα πάνω στο ζήτημα των λουκέτων παραγωγικών μονάδων, των απολύσεων, της πλήρους ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων που συντρίβουν τον εργατικό μισθό, την αξιοπρέπεια και μετατρέπουν την εργασία σε δουλεία. Το γράμμα Λαγκάρντ (ΔΝΤ) την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας Eurogoroup αποσαφηνίζει στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων: ιδιωτικοποιήσεις και συνέχιση των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, δηλ. καταβαράθρωση των εργατικών δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση σωτηρίας (με εθνικιστές υπουργούς σε κρίσιμα υπουργεία), είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει ένα διπλό αλλά αδύνατο συμβιβασμό: να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού που την έφεραν σε αυτή τη θέση και ταυτόχρονα να έρθει σε μια συμφωνία με τους δανειστές που συνέθλιψαν τη ζωή μας. Η σημερινή κυβέρνηση ονομάζει αυτό τον αδύνατο συμβιβασμό «έντιμο». Στο δικό μας λεξιλόγιο δεν υπάρχει αυτός ο όρος γιατί σημαίνει την συνέχιση της λιτότητας επ΄αόριστο. Μια προσεκτική ανάγνωση της συμφωνίας του Eurogroup της 20 Φλεβάρη αλλά και όλων των εξελίξεων μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνει τη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα.
Καθώς ακόμα δεν έχουν επιτευχθεί οι επιθυμητές ισορροπίες εντός κι εκτός της χώρας και η κυβέρνηση χρειάζεται το λαό ως διαπραγματευτικό χαρτί της συμφωνίας γέφυρας -και όχι ως πρωταγωνιστή για την επίλυση των ζωτικών προβλημάτων του- είναι απαραίτητο να προβάλλουμε άμεσα μια εναλλακτική λύση στην απόλυτη χρεοκοπία, που για εμάς συνοψίζεται στο σύνθημά  που υιοθετήσαμε με αφορμή τον αγώνα των εργατών της ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ (ΒΙΟΜΕ), «τα εργοστάσια και όλη η εξουσία στους εργάτες».

Κατά τη γνώμη μας, είναι εξαιρετικά επείγον να δημιουργηθεί άμεσα ένας νέος γύρος άμεσων διεκδικήσεων για την πλήρη ικανοποίηση των εργατικών αιτημάτων.

Οι Εργάτες της ΒΙΟΜΕ, των Τσιμέντων Χαλκίδας, η ΕΡΤ, σωματεία, συνδικαλιστικές κινήσεις, πρωτοβουλίες, συλλογικότητες, κινήματα έχουν αποφασίσει να ανοίξουν αυτό το γύρο διεκδικήσεων, προβάλλοντας τόσο τα ζητήματα που αφορούν όλους μας αλλά και τα ειδικότερα αιτήματα του καθενός.

Η καμπάνια θα γίνει 3-6 Απρίλη και θα έχει ενδιάμεσο σταθμό το Βόλο. Σας καλούμε στη σύσκεψη τόσο για να σας ενημερώσουμε για την καμπάνια, όσο και για να λάβουμε από κοινού αποφάσεις για όλη τη διοργάνωση  της ημέρας που αφορά τη πόλη μας.

Αγωνιστικά,
Γιάννης Χατζηγιάννης  (6972004219)
εργαζόμενος στο ΙΚΑ,
μέλος της Πρωτοβουλίας για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών (Μαγνησίας),
μέλος της ΚΕ του ΕΕΚ