Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 26/9: Ολοι και ολες στην ανεξαρτητη απο γραφειοκρατες εργατικη συγκεντρωση και πορεια! 11πμ, πλ Ελευθεριας

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ πρωτοβουλια για ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΤΩΝ

Τα εργοστάσια στους εργάτες

Συνέλευση Πρωτοβουλίας & Αποφάσεις 13-9-2012Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση που είχε επίκεντρο τον αγώνα των εργατών της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής. Έγινε ενημέρωση για τις δράσεις του σωματείου, εκδηλώσεων πρωτοβουλιών που έχουν συσταθεί αλλά και όσων προγραμματίζονται το αμέσως επόμενο διάστημα.
Συζητήθηκε η πρόταση των εργαζομένων για μια πανελλαδική καμπάνια με κεντρικό θέμα τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κρίση και το κεντρικό τους αίτημα «Τα εργοστάσια στους εργάτες», το πέρασμα του εργοστασίου στα δικά τους χέρια, κάτω από τη δικιά τους διοίκηση και έλεγχο.
Η Πρωτοβουλία μας στηρίζει των αγώνα των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ και είναι έτοιμη να παρουσιάσει, αμέσως μόλις μας ζητηθεί,  ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων σε επίπεδο περιοχής καθώς και όλες τις υποστηρικτικές ενέργειες σε επίπεδο υποδοχής και φιλοξενίας.
Κατά τη γνώμη μας είναι καθοριστικό να παρουσιαστεί και εκείνο το πολιτικό πλαίσιο που θα προβάλλει τόσο τον αγώνα των εργατών αλλά θα αποτελέσει το περιεχόμενο κινητοποίησης ολόκληρης της εργατικής τάξης, ιδιαίτερα των ανέργων, ειδικότερα της νεολαίας που είναι η πλειοψηφία τους.
Η Πρωτοβουλία μας συμφωνεί με το αίτημα «Τα εργοστάσια στους εργάτες» ως αναγκαίο όρο για την επιβίωση των όρων ύπαρξης της εργατικής τάξης. Συμφωνούμε με τη συγκρότηση πανελλαδικά νέων μορφών αυτο-οργάνωσης της εργατικής τάξης (σωματεία βάσης, εργοστασιακές επιτροπές, απεργιακές επιτροπές, επιτροπές αγώνα, κινήσεις ανέργων, λαϊκές συνελεύσεις γειτονιάς κλπ) ως αναγκαία προϋπόθεση για την ενότητα της εργατικής τάξης από τα κάτω για να δοθούν οι ταξικές μάχες αδιάλλακτα, ασυμβίβαστα κι έξω από τον έλεγχο του κράτους, της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και των αφεντικών.
Το αίτημα των εργατών για τη δημιουργία εργατικού συνεταιρισμού στο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ πρέπει να παλευτεί μέσα από το γενικευμένο αγώνα όλων των εργατών σε σύγκρουση με τη τρόικα εντός κι εκτός χώρας. Το ζήτημα της ζύμωσης μέσα στην εργατική τάξη της γενικής πολιτικής απεργίας διαρκείας είναι ένα ζωτικό καθήκον ενάντια στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που ξέρουν να κάνουν χαρτοπόλεμο, να κηρύσσουν 24ωρες απεργιακές τουφεκιές αλλά είναι πλήρως ανίκανες να διεξάγουν έναν πραγματικό ταξικό πόλεμο για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.
Η πάλη για τους εργατικούς συνεταιρισμούς μπορεί να βρει τη πιο πλέρια μορφή αυτοδιαχείρισης και αυτοδιεύθυνσης, οργάνωσης του συνόλου της παραγωγής και διανομής, μόνο με το τσάκισμα τους αστικού κράτους και των φασιστών, δηλαδή με τη κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη που θα επιβάλλει τους όρους της στο κεφάλαιο συνολικά. Οι ίδιοι οι εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ αναφέρονται στο ζήτημα της εξουσίας «να περάσει ο πλούτος στα χέρια των παραγωγικών τάξεων» κι αυτό κατά τη γνώμη μας πρέπει να προβληθεί ως συνέπεια της αδυναμίας του κεφαλαίου και του κράτους τους μέσα σε συνθήκες χρεοκοπίας να ικανοποιήσουν ακόμα και τα πιο μικρά αιτήματα των εργατών.
Η Πρωτοβουλία μας θεωρεί ότι τα ζητήματα που έχουν ήδη τεθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, με ευθύνη των κατά τόπους υποστηρικτών πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο πλατιάς συζήτησης και ζύμωσης μέσα στην εργατική τάξη, εμβαθύνοντας κι επεκτείνοντας τον αγώνα των εργατών. 


Γι αυτό προβάλλοντας τα παραπάνω ζητήματα, συζητήθηκαν οι παρακάτω παρεμβάσεις:


  • Στο Γηροκομείο Βόλου όπου οι εργαζόμενες παραμένουν 8 μήνες απλήρωτες κι η διεύθυνση ζητά δικαιολογημένες αιτήσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων.
  • Στο ΙΚΑ Βόλου για την απόλυση καθαριστριών που ζητούσαν τη καταβολή των νόμιμων αποδοχών τους κι όχι τα ψίχουλα που δίνουν οι εργολάβοι καθαριότητας της Θεσσαλονίκης.
  • Στο εργοστάσιο ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ που μετά από 40 ημέρες lock-out απέλυσε στο μεσοδιάστημα 12 πρωτοπόρους εργάτες που αγωνίστηκαν να μην κλείσει το εργοστάσιο. Η τύχη του εργοστασίου παραμένει αμφίβολη για την επόμενη περίοδο κι η ίδια ζωή των εργατών.
  • Στο Δημαρχείο Βόλου. Τα σωματεία των εργαζόμενων στους Ο.Τ.Α. αποτελούνε τα πιο πολυάριθμα σωματεία σε κάθε πόλη. Ο ηρωικός αγώνας των εργαζομένων στους δήμους πέρυσι ανέβαλε τα σχέδια των κυβερνήσεων, όμως επανέρχονται και χρειάζεται προετοιμασία για πιο σκληρές μάχες και άνοιγμα της δράσης.
Επίσης κατατέθηκε χθες (13/9/2012) στη γενική συνέλευση του κλαδικού σωματείου μετάλλου ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ ψήφισμα συμπαράστασης το οποίο έγινε αποδεκτό, με το αίτημα οικονομικής ενίσχυσης των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ και το ΔΣ του σωματείου ανέλαβε να συντάξει ένα δικό του κείμενο συμπαράστασης.


Επίσης, η εργοστασιακή επιτροπή των εργατών της ΒΕΚ (του ομίλου Λεμονιά)  θα αποστείλει ψήφισμα αλληλεγγύης και δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους εργάτες της ΒΙΟ.ΜΕ. Οι εργάτες βρίσκονται σε αγώνα διαρκείας για τη δουλειά τους υπό καθεστώς μονοήμερης εκ περιτροπής εργασίας.  


Επίσης, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εργατικής τάξης στη Μαγνησία, θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διακίνηση των κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης του σωματείου της ΒΙΟ.ΜΕ που έχουν ήδη παραληφθεί. 


Τέλος ενόψει της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που προκηρύχτηκε από ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ στις 26/9, καλούμε σε συνάντηση όλες τις συλλογικότητες για την οργάνωση της ανεξάρτητης απεργιακής συγκέντρωσης στην πλ. Ελευθερίας/Βόλος. 


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Το Γηροκομείο στον έλεγχο των εργαζομένων
Πέμπτη 20/9, 10.30πμ (συνάντηση στην είσοδο του Γηροκομείου)


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ
Έξω οι εργολάβοι καθαριότητας από το ΙΚΑ-Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους και όλες


Πέμπτη 20/9, 13.00, ΙΚΑ ΒΟΛΟΥ


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ (Α’ ΒΙΠΕ ΒΟΛΟΥ)


Τα εργοστάσια κι όλη η εξουσία στους εργάτες


Δευτέρα 24/9, 07.00πμ (συνάντηση 6.15πμ στην πλ. Ελευθερίας)
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΒΟΛΟΥ


Μπορούμε να τους νικήσουμε! Να οργανώσουμε την αντίδρασή μας!


Τρίτη 25/9, 11.30πμ, Δημαρχείο Βόλου


ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ


ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, 11.00πμ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΒΟΛΟΣ
Πρωτοβουλία για ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΤΩΝ (Μαγνησίας)
Τηλ. Επικοινωνίας: 6972004219, 6970967338,6932383052,6972967981