Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΔΕΘ 2014: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑΜε ποια πολιτικά και οικονομικά εφόδια θα ανέβει το κυβερνητικό επιτελείο στη φετινή ΔΕΘ;


Η δεξιά κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων είναι υποχρεωμένη να κινηθεί μεταξύ του εκλογικού ραπίσματος των ευρωεκλογών - που την ανάγκασε σε ένα ανασχηματισμό με μέτωπο τις επικείμενες εθνικές εκλογές - και την επιστολή του νέου υπουργού Οικονομικών προς τον κρατικό μηχανισμό για τα 600 και πλέον προαπαιτούμενα δις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και της φθινοπωρινής αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου από την τρόικα.

Οι οικονομικές αποσκευές του κυβερνητικού επιτελείου για τη ΔΕΘ κουβαλούν την επικείμενη αξιολόγηση των τραπεζών (stress tests) και τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων που αγγίζουν το 36% των συνολικών χορηγούμενων τραπεζικών δανείων.


Οι οδηγίες είναι σχετικά σαφείς: Όποια επιχείρηση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δανεισμό πρέπει να κλείσει, όποιος εργαζόμενος δεν αντέχει να ξεπληρώσει τους τοκογλύφους ίσως χρειαστεί να επιστρέψει το σπίτι του στην τράπεζα προκειμένου να του το νοικιάσει.


Οι ιαχές για την έξοδο στις αγορές έχουν γνωρίσει μια απόλυτη συντριβή: Η χρεοκοπία της μιας βουλγαρικής και μιας πορτογαλικής τράπεζας ακύρωσε όλες τις ευρωπαϊκές εκδόσεις κρατικών και εταιρικών ομολόγων, πλην της Ελλάδος, η οποία μάζεψε μόνο το 50% του προσδοκώμενου ποσού. Η μη ακύρωση της δημοπρασίας δεν οφείλεται σε εξυπνάδα των κυβερνώντων αλλά σε ευρωπαϊκή εντολή ώστε να μην φανεί ότι η κρίση παραμένει δεσπόζουσα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά αντίθετα ότι το ελληνικό «παράδειγμα» είναι η συνταγή εξόδου από τη άβυσσο της χρεοκοπίας.

Το κυβερνητικό επιτελείο ανεβαίνει στη ΔΕΘ με ένα καλάθι όχι υποσχέσεων για καλύτερη ζωή, αλλά με ένα ποτήρι κρασί γεμάτο δηλητήριο. Με γεμάτες τις τσέπες των δυνάμεων καταστολής από δακρυγόνα και απεριόριστο μίσος για όλους τους εργαζόμενους και όσους αγωνίζονται.

Το ΕΕΚ καλεί στη ΔΕΘ όλες τις μαχόμενες δυνάμεις του εργατικού κινήματος να συναντηθούμε στην ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση και πορεία που ξεκινάει από τη Καμάρα της Θες/νίκης, έχοντας ψηλά τα μάτια στον ουρανό, στις νέες μορφές αυτό-οργάνωσης του λαού μας, στις νέες δυνατότητες που ανοίγονται με τη κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και που συντρίβονται στο φράχτη της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας ή την καταστολή του αστικού κράτους, τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες, τους εργάτες της ΒΙΟΜΕ, τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, στους ένοπλους εργάτες του Ντονμπάς, στους χιλιάδες Παλαιστίνιους που βομβαρδίζονται στο μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης που έφτιαξε ο «πολιτισμένος» καπιταλισμός.

Για το ΕΕΚ η αντιμετώπιση της κοινωνικής καταστροφής απαιτεί ένα μέτωπο όλων των μαχόμενων δυνάμεων.

Η πρόταση μας για το Ενιαίο Μέτωπο της εργατικής τάξης κι όλων των εργατικών οργανώσεων δεν έχει καμιά σχέση με λαϊκομετωπικά σχέδια για συμβιμβασμό με την ξεπουλημένη γραφειοκρατία:
Οριοθετείται από την ταξική προέλευση των δυνάμεων που το συγκροτούν και ενοποιείται σε επίπεδο δράσης στη βάση συγκεκριμένων ζητημάτων και προγραμματικών στόχων.

Απαιτείται πλήρης και μονομερής διαγραφή του χρέους, κατάργηση μνημονίων και δανειακών συμβάσεων,  επανεθνικοποίηση των πουλημένων τομέων της οικονομίας κι όλων των στρατηγικών τραπεζών, βιομηχανιών, εμπορικών αλυσίδων, μονάδων υγείας, ιδιωτικών πανεπιστημίων, χωρίς καμιά αποζημίωση στους καπιταλιστές και κάτω από τον πλήρη έλεγχο των εργαζομένων, πλήρη δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας που τζογάρει με τις δικές της ΜΚΟ στο παιχνίδι της φιλανθρωπίας και την εσωτερίκευση του ανθρώπινου πόνου.

Το να παλέψεις στην Ελλάδα για την επαναστατική ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης για την κατάληψη της εξουσίας από τους εργάτες, για να ενοποιηθούν τα Βαλκάνια σε μια σοσιαλιστική Ομοσπονδία κι ολόκληρη η Ευρώπη στις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης, είναι η μόνη εφικτή διέξοδος που απαντά στο δράμα των εργατών παρά οι απατηλές υποσχέσεις για μια λύση μέσα στον καπιταλισμό, αγκαζέ με Μέρκελ ή Ολάντ, τους υποστηρικτές των φασιστών στο Κίεβο.

Να οργανώσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα τους αγώνες μας την επόμενη περίοδο με πλήρη συνείδηση της εποχής μας, με το επαναστατικό πρόγραμμα και το επαναστατικό κόμμα που απαιτεί η εποχή μας.30/7/2014

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ