Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ


Πρωτομαγιά 2011

Από το Ουισκόνσιν και το Λονδίνο μέχρι το Κάιρο και την Αθήνα

εμπρός της γης

οι κολασμένοι

Να τσακίσουμε τα δεσμά της ταξικής σκλαβιάς

με την παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση

για τον πανανθρώπινο ελευθεριακό κομμουνισμό!


Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά συμπίπτει με την έκρηξη ενός νέου κύματος της παγκόσμιας επανάστασης που το επίκεντρο του, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά απειλεί την αστική κυριαρχία σε όλη την υφήλιο, από το Ουισκόνσιν και το Λονδίνο μέχρι την Αθήνα και ακόμα πέρα.

Με μαχητικούς αγώνες, εξεγέρσεις και προπαντός με κοινωνικές επαναστάσεις, όπως αυτές που συντελούνται από τις αρχές του χρόνου στον αραβικό κόσμο, η εργατική τάξη και όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα απαντούν στη βαρβαρότητα που σπέρνει ένα χρεοκοπημένο και παρακμασμένο σύστημα, είτε με τη μορφή της μαζικής εξαθλίωσης, είτε της αντεπανάστασης, είτε του πυρηνικού εφιάλτη.

Η παγκόσμια συστημική κρίση που ξέσπασε το 2007 έχει εισέλθει σε μια νέα οξύτερη φάση, μετά την αποτυχία των γιγάντιων κρατικών ενέσεων ρευστότητας να σταθεροποιήσουν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα δεκάδες τρισ. δολάρια που διοχετεύθηκαν στις τράπεζες όχι μόνο δεν διέσωσαν τις τράπεζες, αλλά πνίγουν στα χρέη και τα Κράτη που τους τα έδωσαν και πρώτα απ’ όλα τις ΗΠΑ.

Στην ίδια και χειρότερη μοίρα βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση που σπρώχνει το ένα μετά το άλλο κράτος-μέλος της στο ταμείο στήριξης που αποτελεί τον προθάλαμο του μηχανισμού ελεγχόμενης πτώχευσης τους.

Επιχειρούν, όμως, να επιβάλλουν ένα Ευρω-Μνημόνιο σε όλους τους λαούς της γηραιάς ηπείρου την ίδια στιγμή που το “ελληνικό” Μνημόνιο καταρρέει με γοργούς ρυθμούς, μετατρέποντας τον ελληνικό καπιταλισμό όχι απλά στη Lehman Brothers της Ευρώπης αλλά όλου του κόσμου.

Αφού αφαίρεσε μέσα σ’ ένα μόλις χρόνο δεκάδες δισ. ευρώ από τις τσέπες των εργαζομένων για να συνεχίζουν να πληρώνονται οι διεθνείς τοκογλύφοι, η κυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκεται αντιμέτωπη με την αποτυχία του Μνημονίου, αλλά και την επικείμενη κατάρρευση της.

Αυτό δεν εμποδίζει την κλίκα του Μαξίμου, τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ και της ΕΕ μαζί και τους κυρίαρχους αστικούς κύκλους στην Ελλάδα να ετοιμάζουν ένα δεύτερο, ακόμα χειρότερο κύκλο επίθεσης σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, εργασιακές σχέσεις και θέσεις εργασίας που θα συνδυασθεί μ’ ένα κύμα λουκέτων σε νοσοκομεία, σχολεία και σχολές, αλλά και ένα γενικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Αυτό είναι το πολύ σκληρό αντίτιμο που πρέπει να πληρώσει ο λαός για την “ήπια” αναδιάρθρωση ολόκληρου του ελληνικού δημοσίου χρέους που ετοιμάζει η κυβέρνηση με την τρόικα και τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς κύκλους το αμέσως επόμενο διάστημα.

Και αυτή, όμως, η συνταγή, δηλαδή ο συνδυασμός δραστικής μείωσης των δημοσίων δαπανών εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων και πλήρους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, που θα επιχειρήσουν από τον προσεχή Ιούνιο και έπειτα να επιβάλλουν είναι καταδικασμένη σε ακόμα μεγαλύτερη αποτυχία από την προηγούμενη, παρά τα τεράστια επιπλέον δεινά που θα προκαλέσει στη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού αυτής της χώρας.

Ίδια θα είναι και η κατάληξη κάθε άλλης συνταγής διεξόδου από την κρίση του καπιταλισμού με καπιταλιστικά μέσα, όπως αυτή που προτείνει η Νέα Δημοκρατία αλλά ακόμα και η συντριπτική πλειοψηφία της αριστεράς, κοινοβουλευτικής και μη.

Η “ανάπτυξη” που παρουσιάζεται σαν το αντίδοτο στην κρίση χρέους δεν πρόκειται να έλθει με ένα “άλλο μείγμα” της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής όπως προτείνει η ΝΔ, ούτε με τη διαγραφή μόνο του “επαχθούς” μέρους του χρέους για χάρη της πληρωμής των κοινωνικών δαπανών όπως προτείνει ένα ευρύτατο ετερόκλητο φάσμα δυνάμεων προερχόμενων από το “αντι-Μνημονιακό” ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (πρωτοβουλία για τη σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το χρέος), αλλά ούτε με την εθνική αναδίπλωση που προτείνει το σταλινικό ΚΚΕ.

Ο απεγκλωβισμός του λαού από το γιγάντιο καπιταλιστικό εξωτερικό χρέος είτε θα είναι πλήρης και άμεση, είτε δεν θα υπάρξει - είτε θα γίνει μέσα από τον απεγκλωβισμού του από το ίδιο το σύστημα που το γεννά δηλαδή μέσα από την ανατροπή του καπιταλισμού είτε δεν θα γίνει ποτέ!

Aυτή η ανατροπή δεν μπορεί να γίνει σε αντικαπιταλιστικές ή αντιϊμπεριαλιστικές δόσεις, συμμαχώντας με ρεφορμιστές γραφειοκράτες και πολιτικάντηδες ή με τη σκιά μιας ανύπαρκτης “αντι-μονοπωλιακής” αστικής τάξης, αλλά με τη διαρκή αυτοργανωμένη επαναστατική κινητοποίηση της εργατικής τάξης και της νεολαίας με στόχο την κατάκτηση της εξουσίας από την ίδια και τη συντριβή του αστικού κράτους.

Μόνο η εργατική εξουσία μπορεί να καταργήσει ολόκληρο το εξωτερικό χρέος και να προχωρήσει ταυτόχρονα στην εκ βάθρων σοσιαλιστική αναδιοργάνωση των κοινωνικών σχέσεων, ξεκινώντας από την εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση, κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση, των τραπεζών και όλων των βασικών πυλώνων της οικονομίας.

Για να είναι νικηφόρα αυτή η πάλη σ’ αυτή τη χώρα πρέπει να είναι ταυτόχρονα διεθνής και διεθνιστική: Να απλωθεί η επαναστατική πυρκαγιά από τη Βόρεια Αφρική σε ολόκληρη την Ευρώπη, να παλέψουμε για την ανατροπή των αντίστοιχων τυραννικών “δημοκρατικών” καθεστώτων στις καπιταλιστικές μητροπόλεις, για την διαρκή επανάσταση, για τη διάλυση της ιμπεριαλιστικής Ε.Ε. και τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες των κυρίαρχων εργατικών συμβουλίων στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο, για τον πανανθρώπινο ελευθεριακό κομμουνισμό, χωρίς τάξεις, χωρίς κράτη, χωρίς γραφειοκράτες

Τώρα όσο ποτέ πριν, χρειαζόμαστε μια νέα εργατική επαναστατική Διεθνή, την επανιδρυμένη Τέταρτη Διεθνή που θα ενσωματώνει και θα ξεπερνά κάθε εμπειρία ανθρώπινης χειραφέτησης και πάνω απ’ όλα του κόκκινου Οκτώβρη του ’17 ο ιστορικός κύκλος του οποίου κάθε άλλο παρά έχει κλείσει, όπως επί είκοσι χρόνια μάταια διατείνονταν οι αστοί κυρίαρχοι και οι αριστεροί απολογητές τους!

Με αυτό τον άξονα, το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα καλεί κάθε εργαζόμενο και άνεργο εργάτη να παλέψει μέσα από τις γραμμές του και μέσα από κάθε μέσο συλλογικής μαζικής διεκδίκησης, μέσα από συλλόγους, σωματεία και ανοιχτές επιτροπές αγώνα για την οργάνωση μιας Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για να μην περάσει κανένα αντιλαϊκό μέτρο, για μόνιμη δουλειά για όλους, πραγματικά δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγεία και παιδεία, για να ανατραπεί η κυβέρνηση Παπανδρέου και οι διεθνείς κηδεμόνες της και να ανοίξει ο δρόμος για μια επαναστατική σοσιαλιστική διέξοδο από τον καπιταλισμό και την κρίση του.


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ