Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Η παράσταση κι η συζήτηση που ακολούθησε στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ μετά «Το μεγάλο μας τσίρκο» της θεατρικής ομάδας του 18Άνω. Κάτω τα ξερά σας από την Κ.Μάτσα και το 18ΑΝΩ!




Όποιος ήταν ανάμεσα στους υπεροκτακόσιους θεατές στην παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» της θεατρικής ομάδας του 18Άνω, την Δευτέρα 4 Δεκέμβρη στο θέατρο Ακροπόλ, στο κέντρο της Αθήνας, καταλαβαίνει τους λόγους για τους οποίους το στεγνό πρόγραμμα απεξάρτησης 18Άνω και η επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα και ο ψυχολόγος Σταύρος Κεβόπουλος, επιστημονικά υπεύθυνος της Κοινωνικής Επανένταξης του 18 Άνω, διώκονται.
Στο θέατρο που ξεχύλιζε από κόσμο, τα παιδιά του 18, έδιναν την ψυχή τους. Η ερμηνεία τους στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη ήταν ερμηνεία αξιώσεων. Συγχρόνως, κραυγή διαμαρτυρίας και αντίστασης.
Όσοι από τους μεγαλόσχημους μιλάνε για mal practice ας έμπαιναν στον κόπο να δούνε τι σημαίνει θεραπεία. Να δούνε την ιατρική θεραπεία στα καθαρά, λαμπερά πρόσωπα των ηθοποιών. Και των εκατοντάδων φίλων τους από κάτω. Να δούνε τα ζωντανά τα αποτελέσματα μιας θεραπευτικής μεθόδου που παίρνει ανθρώπινα ράκη -τους ανθρώπους που το ίδιο το σύστημα περιθωριοποιεί και ταπεινώνει-, και τους ανορθώνει, τους κάνει να στηρίζονται στα πόδια τους, στις δικές τους δυνάμεις και να παίζουν, να χαίρονται, να αγωνιούν, να μάχονται, να ζουν.
Αλλά κανείς μεγαλόσχημος δεν πάτησε το πόδι του. Ούτε ο διοικητής του ΨΝΑ, ούτε ο πρώην υπουργός - πλασιέ της μεθαδόνης, ούτε κάποιος από τους νυν του υπουργείου υγείας. Ούτε, φυσικά, η επίσημη παραδημοσιογραφία που φρόντισε να σπιλώσει όσο μπορούσε το 18Άνω.
Όμως, δεν θα τους περάσει. Το πρόγραμμα απεξάρτησης 18Άνω είναι εδώ, αντιστέκεται και παλεύει. Με την αγάπη χιλιάδων απεξαρτημένων και των οικογενειών τους. Με την αλληλεγγύη και των άλλων προγραμμάτων απεξάρτησης. Με την αλληλεγγύη όλων όσων δεν δέχονται να χάσουν την ανθρωπιά τους και αντιστέκονται στην κοινωνική βαρβαρότητα και τους αποκλεισμούς ενός συστήματος σε κρίση και παρακμή.
Θ. Κ.
(αναδημοσίευση από τη Νέα Προοπτική, τεύχος 543-9/2/13)

Ολόκληρη την παράσταση μπορείτε να δείτε εδώ:
http://www.youtube.com/watch?v=Tlk-2fCToSk