Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Η ΒΙΟΜΕ ανοιξε στα χερια των εργατων της!

Χθες Τριτη 12/2, οι μηχανες πηραν μπροστα στη ΒΙΟΜΕ της Θεσσαλονικης, την οποια το Μάιο του 2011 εγκατελειψε το αφεντικο αφηνωντας απληρωτους τους 70 εργατες. 
Η ΒΙΟΜΕ ξεκινα τη λειτουργια της στα χερια των εργατων και το ΕΕΚ βρεθηκε απ' την πρωτη στιγμη στο πλευρο της προσπαθειας τους. Αναδημοσιευουμε απο το eekthes.blogspot.gr.

 
Η μεγάλη μέρα έφτασε! Οι εργαζόμενοι της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής μετά από έναν μεγάλο και μακροχρόνιο αγώνα που ξεκίνησε τον Μάιο του 2011 έκαναν το μεγάλο βήμα και πήραν την παραγωγή αλλά και τις ζωές τους στα χέρια τους.
Σήμερα στις 13:00 το μεσημέρι  ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ. σε συνέντευξη  που πραγματοποιήθηκε στην είσοδο του εργοστασίου, ανακοίνωσε στους εκπροσώπους του τύπου την απόφαση των εργαζομένων να λειτουργήσουν μόνοι τους το εγκαταλελειμμένο από την εργοδοσία εργοστάσιο, αρνούμενοι να συμβιβαστούν με την λογική της ανεργίας και της ηττοπάθειας. Στην συνέχεια οι εργαζόμενοι αλλά και περίπου 150 αλληλέγγυοι (που συγκεντρώθηκαν  στην Καμάρα με αυτοκινητοπομπή ως το ΙΚΕΑ και από εκεί συνέχισαν πεζοί με πορεία ως το εργοστάσιο)  εισήλθαν στους χώρους του εργοστασίου και έβαλαν μπροστά τις μηχανές εγκαινιάζοντας, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, το πρώτο εγχείρημα εργατικής αυτοδιαχείρισης στην Ελλάδα ως απάντηση στην καπιταλιστική χρεοκοπία. 
Να υπενθυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί ένα θερμό κινηματικό διήμερο το οποίο έθεσε το άνοιγμα της ΒΙΟ.ΜΕ. στο επίκεντρο της ζωής ολόκληρης της πόλης και ανέδειξε τον αγώνα των εργαζομένων σε έναν από τους σημαντικότερους εργατικούς αγώνες εδώ και δεκαετίες.
Η αρχή έγινε την Κυριακή 10/2 στις 18:00 με την μεγάλη πανελλαδική συνέλευση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο "Αλέξανδρος" η οποία απέδειξε πως η ΒΙΟ.ΜΕ. δεν είναι μόνο ένα τοπικό γεγονός, αλλά ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν τα δεκάδες εργοστάσια σε ολόκληρη την χώρα που κλείνουν ή αφήνουν τους εργαζόμενους απλήρωτους.

Η συνέχεια δόθηκε την Δευτέρα 11/2 με την πορεία που ξεκίνησε από την Καμάρα η οποία αφού διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατευθύνθηκε στο Ιβανώφειο στάδιο όπου και πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης με την συμμετοχή των Θ.Παπακωνσταντίνου, Γ.Χαρούλη και των Χαίνηδων. Στο κάλεσμα του Σωματείου και της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης ανταποκρίθηκαν χιλιάδες Θεσσαλονικείς οι οποίοι ανάμεσα στα τραγούδια βροντοφώναζαν το σύνθημα ¨Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά".   
Το Ε.Ε.Κ. βρέθηκε εξαρχής στο πλευρό των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ. που αγωνίζονταν
να περάσει η βιομηχανική μονάδα στα χέρια τους, κάτω από το δικό τους έλεγχο και διοίκηση με κεντρικό σύνθημα «Τα εργοστάσια στους εργάτες», ως απάντηση στη μαζική ανεργία και ανέχεια.
Ο αγώνας και το εγχείρημα των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ πρέπει να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα στην συνολική πάλη του εργατικού και λαϊκού κινήματος ενάντια στην κοινωνική καταστροφή που αντιμετωπίζουμε με ένα επαναστατικό, σοσιαλιστικό πρόγραμμα διεξόδου από τη καπιταλιστική κρίση ώστε τα εργοστάσια, ο παραγόμενους πλούτος, ολόκληρη η εξουσία να περάσουν από τα νύχια των διεθνών τοκογλύφων και της κεφαλαιοκρατίας στα χέρια των εργατών.
Η ΒΙΟ.ΜΕ. ήταν μόνο η αρχή!
Όλοι στο πλευρό των εργατών της ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ!
Ε.Ε.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ