Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗ "ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ" ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ!





Στις 20 Απριλίου, ενάμιση χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το εργατικό-λαϊκό και αντιφασιστικό κίνημα καθίζει στο σκαμνί του κατηγορουμένου ολόκληρη την ηγεσία, κι όχι μόνο, της Χρυσής Αυγής, 69 κατηγορούμενους τον αριθμό. Είναι ο πανελλαδικός εξεγερτικός ξεσηκωμός του λαού τον Σεπτέμβρη του 2013, που επέβαλλε τη δίωξη των φασιστών στο κράτος και στη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Όχι οι μπάτσοι κι οι δικαστές. Οι τελευταίοι, αντίθετα, έκαναν και κάνουν ό, τι μπορούν για να διευκολύνουν τους Ναζί.


Την ίδια στιγμή που δεκάδες αγωνιστές σαπίζουν στις φυλακές, ακόμα και σε περιπτώσεις σακατεμένων ανθρώπων όπως ο Σάββας Ξηρός, με καταπάτηση μέχρι και στοιχειωδών συνταγματικών και νομικών δικαιωμάτων,  οι φασίστες ηγέτες δεν μένουν στη φυλακή ούτε λεπτό μετά την παρέλευση του 18μήνου της προφυλάκισης. Την ίδια στιγμή που εισαγγελείς και δικαστές επιφυλάσσουν τις πιο βαριές κι εξοντωτικές ποινές ενάντια στο κίνημα, επιστρατεύοντας όλο το αντιδραστικό οπλοστάσιο ενός καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης (κουκουλονόμους, τρομονόμους κλπ.), αθωώνονται και πέφτουν στα μαλακά οι φασίστες σε μια σειρά από δίκες. Την ίδια στιγμή που το κράτος στήνει φυλακές μέσα στις φυλακές, κολαστήρια τύπου Γ’, που το προηγούμενο διάστημα εξώθησε στην αυτοκτονία και στο θάνατο πρόσφυγες μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής που βαρύνονται με ένα ογκωδέστατο κατηγορητήριο, διαμένουν άνετοι και ασφαλείς σε ειδικά διαμορφωμένες πτέρυγες.

Αυτά και μόνο αρκούν για να το πούμε καθαρά: καμιά εμπιστοσύνη δεν μπορούμε να έχουμε στη «δικαιοσύνη» του κράτους της αστικής δημοκρατίας. Μέσα στους κόλπους του τελευταίου θρέφεται ο φασισμός, ενώ το ίδιο είναι που στρώνει το έδαφος για την αθώωση τους (ήδη το κατηγορητήριο βάλλεται από τα μέσα, από μέλη του Συμβουλίου Εφετών), διατηρώντας τους φασίστες «ζωντανούς», ως μια ενεργή «χρυσή εφεδρεία», έτοιμη να αναλάβει δράση ενάντια στην μαχόμενη εργατική τάξη.

Και ο ρόλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ποιος είναι σε όλο αυτό; Η «αριστερή κυβέρνηση», που εκλέχτηκε μαζικά από το λαό για να τα «αλλάξει όλα», πολύ γρήγορα αποδείχτηκε ανίκανη κι απρόθυμη να αλλάξει οτιδήποτε.

Όπως οι υποταχτικές αναδιπλώσεις του οικονομικού επιτελείου μπροστά στους τροϊκανούς «θεσμούς» είναι ένας όρκος πίστης στους αυστηρούς κανόνες πειθάρχησης του Ευρωπαϊκού καπιταλισμού, ένα καθησυχαστικό μήνυμα πως, σε τελική ανάλυση, τα μυαλά παραμένουν στο κεφάλι της κυβέρνησης, χωρίς να παρασύρονται από το παλλαϊκό ριζοσπαστικό ενθουσιασμό, έτσι και η στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της δίκης, είναι ένας όρκος πίστης στους θεσμούς και στις λειτουργίες του «συνεχούς» αστικού κράτους. Επικαλούμενη την κάλπικη «ανεξαρτησία» της «Ελληνικής Δικαιοσύνης», στο όνομα της «δημοκρατίας», η κυβέρνηση επιλέγει τον ρόλο του παρατηρητή των κρατικών μεθοδεύσεων σε όλα τα επίπεδα της καταστολής, και στη δίκη των Ναζί, πετώντας από πάνω της κάθε ευθύνη.

Αλλά οι ευθύνες της κυβέρνησης δεν κρύβονται: για τους δεκάδες συλληφθέντες της Κατάληψης Πρυτανείας, ανάμεσα τους και μέλη του ΕΕΚ που οδηγούνται σε δίκη στις 21 Απρίλη, για την «πρώτη φορά αριστερά» καταπάτηση ασύλου με εκκένωση κατάληψης, για τους κινδύνους από την συνέχιση της απεργίας πείνας των πολιτικών κρατουμένων εξαιτίας της καθυστέρησης της νομοθετικής διαδικασίας, έχει μικρότερη σημασία αν υπαίτιοι είναι η πολιτική βούληση του πρωθυπουργού, ή η «προσωπική ατζέντα» ενός ανεξέλεγκτου υπουργού (Πανούσης). Το άμεσο αποτέλεσμα είναι πως ο ταξικός καταπιεστικός ρόλος του αστικού κράτους, όχι απλά δεν αμβλύνεται, όπως θα επιθυμούσαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι, αλλά οξύνεται, όσο βαθαίνουν τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής χρεοκοπίας κι η κοινωνική υπομονή εξαντλείται.
Ας μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο λοιπόν η κυβέρνηση της Κουμουνδούρου. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα θα παλέψει για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, χωρίς να θρέφει αυταπάτες πως έτσι «τελειώνουμε» με τον φασισμό. Αλλά αν τα κρατικά παράκεντρα αφεθούν ελεύθερα να χαλκεύσουν αποφάσεις υπέρ των φασιστών, η ευθύνη θα ανήκει ολοκληρωτικά στην ίδια την κυβέρνηση. Θα είναι υπόλογη απέναντι στο λαό!

Καμιά εμπιστοσύνη και καμιά αναμονή! Να καταδικαστούν οι φασίστες.

Εργατική-λαϊκή αυτοοργάνωση τώρα, για το τσάκισμα των φασιστικών συμμοριών. Τσάκισμα του κράτους κι όλων των μηχανισμών του, όλων των φωλιών του φασιστικού φιδιού!

Εργατική κυβέρνηση με εργατική εξουσία, για την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού στην Ευρώπη και παγκόσμια, για τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό!

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα συμμετέχει και καλεί σε συγκέντρωση τη Τρίτη 21 Απριλίου στις 6:30μμ στη πλ. Αγ.Νικολάου, Βόλος

EEK
20/04/2014