Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Εκδίκαση μήνυσης φοιτητή κατά αστυνομικού για βασανιστήρια


14 Νοέμβρη 2016, 9πμ, Δικαστήρια Βόλου

Στις 6/12/2012 στον Βόλο, μετά από διαδήλωση για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη τέσσερις διαδηλωτές, για τα αδικήματα : στάση, διατάραξη κοινής ειρήνης και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών.


Μεταξύ αυτών ήταν και ο Άδωνις Γιαλαμάς, φοιτητής στον Βόλο ο οποίος υπέστη βασανιστήρια από αστυνομικούς. Λίγο καιρό μετά τη σύλληψή του, υπέβαλλε μήνυση (Π.Κ. 137Α, βασανιστήρια σε ήπια μορφή) κατά των αστυνομικών που εμπλέκονται στη σύλληψη και κράτησή του. Η δίκη έχει αναβληθεί επανειλημμένα. Μετά τη τελευταία αναβολή, η εκδίκασή της ορίστηκε στις 14/11/16, μια μέρα πριν την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα και δυο μέρες πριν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Τελικά μόνο ένας από τους αστυνομικούς παραπέμπεται κατηγορούμενος σε δίκη. Φυσικά, στο πλευρό του κατηγορούμενου αστυνομικού θα είναι όλη η ΕΛ.ΑΣ και ίσως όχι μόνο.

Η δίκη έχει εξαιρετική σημασία για το γόητρο της αστυνομίας που βρέθηκε απονομιμοποιημένη από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μετά τις προσπάθειες συγκάλυψης των δολοφόνων αστυνομικών, τη θεωρία των εξοστρακισμένων σφαιρών που οδήγησαν στην εξέγερση του 2008.

Φυσικά η αστυνομία έχει πάντα τρόπους να δικαιολογεί τη δική της βία. Η απόπειρα δολοφονίας της Αγγελικής Κουτσουμπού σε ένα ..τροχαίο, πτώση σε ζαρντινιέρες, τα ύποπτα πράσινα παπούτσια, τα περίεργα ράστα μαλλιά. Οι ύποπτοι για το αστικό κράτος διευρύνονται ως τα όρια ενός «διαρκούς εσωτερικού εχθρού».  Οι συλλήψεις και ο σωφρονισμός όλων είναι απαραίτητος όρος για την ύπαρξή του σε εποχή κρίσης, αλλιώς μνημόνια, διαπραγματεύσεις και η περίφημη «συνέχεια του κράτους κινδυνεύουν».

Στην προκήρυξη της 6ης Δεκέμβρη 2012 το ΕΕΚ έγραφε:

Γιατί φοβούνται το Δεκέμβρη;

«Γιατί δεν ενσωματώθηκε σε κανένα εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης του καπιταλισμού και της κρίσης του. Η επίσημη αριστερά, που είτε τον συκοφάντησε και τον σαμπόταρε ανοιχτά (ΚΚΕ) είτε πάτησε σε δύο βάρκες για να τον χαϊδέψει και να τον ακρωτηριάσει μέσα από το αίτημα των εκλογών (ΣΥΡΙΖΑ), προετοιμάζει τις νέες Βάρκιζες.

“Βάρκιζα Τέλος”, γράφτηκε στους τοίχους τον Δεκέμβρη. Καμιά συμφιλίωση, καμιά ταξική ειρήνη με το κράτος και τ’ αφεντικά.»

Όλες και όλοι στα δικαστήρια Βόλου, τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016, για να δηλώσουμε και πάλι ότι «κανένας Δεκέμβρης δεν τέλειωσε ποτέ»


ΕΕΚ
ΚΟ Μαγνησίας
Βόλος 09/11/2016