Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Κοινή ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΕΚ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Βόλος, 17 Νοέμβρη
5μμ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κτίριο Παπαστράτου (Θόλος)

Θέλουν Νοέμβρη της υποταγής… Να τους θυμίσουμε το Νοέμβρη της εξέγερσης!

Σαράντα τρία χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα αιτήματα  «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» ξαναζούν μέσα στον αγώνα για επιβίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η λαίλαπα των μνημονίων και η κλιμάκωση της από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν στερήσει τη δουλειά σε ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους. Η νέα κυβερνητική συμμορία ετοιμάζεται να θεσπίσει κατώτατους, υποκατώτατους και κατά παρέκκλιση μισθούς για όσους εργάζονται ακόμα, μετατρέποντας και επισήμως την εργασία σε σκλαβιά σε έναν αγώνα ταχύτητας δίχως τέλος για την  ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η νέα γενιά είναι το άμεσο θύμα των νέων εργασιακών ρυθμίσεων και του γενικευμένου κοινωνικού πολέμου του κεφαλαίου εναντίων των δυνάμεων της εργασίας. Οι φτωχοί, αυτοί που βιοπορίζονται με πενιχρούς μισθούς και συντάξεις αγγίζουν τα τρία εκατομμύρια. Η νέα γενιά αναγκάζεται να μεταναστεύσει, αναζητώντας την ελπίδα σε μέρη που τους στέλνει ο σύγχρονος καταμερισμός εργασίας, σε συνθήκες που στο πλαίσιο της Ε.Ε. και των συμφωνιών της λίγο διαφέρουν. Ενώ τα δημόσια σχολεία και Πανεπιστήμια στερούνται πόρους, όσοι από αυτούς απομένουν τίθενται στην υπηρεσία πολυεθνικών εταιρειών. Την ίδια στιγμή η τραγική οικονομική κατάσταση αφήνει χιλιάδες μαθητές έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Η αντεργατική πολιτική χτίζεται εντός ενός αυταρχικού πλαισίου επιβολής, τρομοκράτησης και καταστολής. Ήδη από την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 και τις μεγάλες μάχες των προηγούμενων χρόνων, το αστικό κράτος έθεσε στην υπηρεσία του όλους τους μηχανισμούς για να αποτρέψει ένα νέο Πολυτεχνείο, ένα νέο Δεκέμβρη, μια νέα εξέγερση: ειδικοί μηχανισμοί ασφαλείας, ενθάρρυνση κι ενίσχυση ακροδεξιών και ναζιστικών οργανώσεων, στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας και αστυνομοποίηση του στρατού, εγκατάσταση στρατοπέδων συγκέντρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες κι αύριο για τους αντιστεκόμενους και μαχόμενους εργαζόμενους και ανέργους. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα και η θυροκόλληση των απαγορευτικών αποφάσεων σε γραφεία αριστερών οργανώσεων αποτελούν το «κερασάκι στην τούρτα» του χουντικής εμπνεύσεως σύγχρονου κοινοβουλευτικου ολοκληρωτισμού.


Όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική και πως η οποιαδήποτε ελπίδα θα μοιάζει με το μνημονιακό τερατούργημα του ΣΥΡΙΖΑ, η ελπίδα βρίσκεται στους νέους αγώνες και τις εξεγέρσεις της εποχής μας.
Η χρεοκοπία των κοινοβουλευτικών  αυταπατών και της περιβόητης σωτηρίας εντός των πλαισίων της Ε.Ε. και του καπιταλισμού, ανοίγει τη δυνατότητα για μια νέα αφετηρία επανεκκίνησης των τάσεων της κοινωνικής χειραφέτησης, για την ανατροπή της καπιταλιστικής κυριαρχίας μέσα από ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα που δε θα διεκδικεί μοιράδι από την πίτα της εκμετάλλευσης, αλλά την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών με μια ανακατανομή του πλούτου σε βάρος του κεφαλαίου. Έκθεση διεθνούς τράπεζας για την ελληνική οικονομία (την Ισπανία και την Πορτογαλία) ερμήνευε εξάλλου την αδυναμία των κυβερνήσεων να υλοποιήσουν με ταχύτητα τα μνημονιακά μέτρα στη βάση της δύναμης αντίστασης του λαού, που προέρχεται από το Πολυτεχνείο 1973 και την πτώση των χουντικών καθεστώτων σε όλη την Ευρώπη.

Χρέος, ύφεση, ανεργία και πόλεμος θα τσακιστούν από μια νέα έφοδο από τον κόσμο της δουλειάς και τη νεολαία!

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός της κυβέρνησης με αγαπημένα παιδιά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, έγινε υπό το βάρος του πλήρους αδιέξοδου της χρεοκοπίας (350δις€ δημόσιο χρέος-170% του ΑΕΠ, 230δις€ ιδιωτικό χρέος-131δις€ του ΑΕΠ). Μια συνεννόηση για την λεγόμενη ελάφρυνση του χρέους απαιτεί τη σύναψη συμφωνίας με τους οικονομικούς δολοφόνους του ΔΝΤ. Η επίσκεψη Ομπάμα δυο μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου, που αποτελεί μια άνευ προηγούμενου πρόκληση για το μαχόμενο λαό, εντάσσεται στην αναθέρμανση των αγαστών σχέσεων με τους υποκινητές της χούντας, αλλά και την προσπάθεια διεύρυνσης του επιθετικού μετώπου στην Μ. Ανατολή. Εντάσσεται όμως και στο χυδαίο παιχνίδι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που επιχειρώντας να διατηρήσει το μύθο της «σκληρής διαπραγμάτευσης», δε διστάζει να εμπλακεί στα πιο επικίνδυνα για τους λαούς, επιθετικά σχέδια του κεφαλαίου, βάζοντας στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» από τη συμμέτοχη σε πολεμικές επιχειρήσεις μέχρι τη δημιουργία καλύτερων όρων εκμετάλλευσης προσφύγων και μεταναστών. Όλα αυτά τη στιγμή που ο ρατσιστής δισεκατομμυριούχος παλιάτσος Τραμπ, απειλεί ουσιαστικά να βάλει φωτιά σε όλο τον κόσμο. Οι κινητοποιήσεις όμως της νέας γενιάς, στην Αμερική με το σύνθημα «not my president» και στη Γαλλία ενάντια στον εργασιακό νόμο της Ελ Κομρί, δείχνουν ότι χωρίς την πολιτική τόλμη και αυτοθυσία της νέας γενιάς, καμιά κοινωνική αλλαγή, ανατροπή κι επανάσταση δεν μπορεί να υπάρξει.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΕΕΚ τιμάμε το Πολυτεχνείο, παλεύοντας σήμερα για την ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κάθε μνημονιακής κυβέρνησης, τη μονομερή και πλήρη διαγραφή όλου του χρέους, την κατάργηση όλων των βάρβαρων μνημονίων, την αποδέσμευση από την φυλακή της Ε.Ε., για να περάσει όλος ο κοινωνικός πλούτος στα χέρια των άμεσων παραγωγών, στην εργατική τάξη και το φτωχό λαό. Τις μέρες αυτές αποκτά εκ νέου νόημα η αντιιμπεριαλιστική πάλη, το σύνθημα έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, κάτω η χούντα των αγορών και των ντόπιων και ξένων πολιτικών και οικονομικών τους στηριγμάτων.

«Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι η επανάσταση και ο κομμουνισμός».


Ιστορία ερχόμαστε!

Βόλος 15/11/2016


ΑΝΤΑΡΣΥΑ
ΕΕΚ