Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ, ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ




ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ 

Μετά την εφαρμογή του  νόμου 4446/16, οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν μισθωτούς υποχρεούνται να καταβάλλουν τη μισθοδοσία των εργαζομένων σε τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να εκπέσουν οι σχετικές δαπάνες από τη φορολογία εισοδήματος. 


Μετά την εφαρμογή του νόμου, εργοδότες που δεν πλήρωναν όσα προβλέπει η νομοθεσία των μνημονίων αλλά αναγκαστικά πλέον εμφανίζουν τα νόμιμα ποσά μισθών και δώρων μέσω του τραπεζικού συστήματος, ζητούν από  εργαζόμενους/ες, με ποινή την απόλυση, την επιστροφή μέρους της μισθοδοσίας που έχουν καταθέσει ακόμα και ολόκληρου του δώρου Πάσχα. Πριν λίγο καιρό, τα ΜΜΕ δημοσίευσαν ότι επιστρατεύονται ακόμα και μπράβοι για την εξασφάλιση των επιστροφών.  

Ο ληστρικός χαρακτήρας του κεφαλαίου δείχνει το πιο ωμό του πρόσωπο μέσα στη περίοδο της κρίσης. Όλα τα "εκσυγχρονιστικά" μέτρα των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν εμποδίζουν σε τίποτα τη στυγνή εκμετάλλευση.  

Ιδιαίτερα την εποχή της κρίσης, το γιγαντιαίο ποσοστό ανεργίας αποτελεί τον ισχυρότερο μηχανισμό εξαναγκασμού. Ο κυνικός εκμεταλλευτής λέει στον εργαζόμενο: "ή αυτά που σου δίνω ή θα πεινάσεις. Αν δεν μου επιστρέψεις αυτά που μου χρωστάς, θα σε απολύσω. Αν με καταγγείλεις θα σε εξαφανίσω".

Οι πιο σκληρά εργαζόμενοι, με μερική ή ελαστική απασχόληση, με μισούς μισθούς, ωράρια χωρίς υπερωρίες, χωρίς άδειες, δώρα και επιδόματα, παραμένουν χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση, αόρατοι για το κράτος, τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία  κι αντικείμενα απόλυτης εκμετάλλευσης για το κεφάλαιο. 

Απαιτείται άμεση νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ποινές φυλάκισης για τους εργοδότες,πλήρη εργασιακή προστασία εργαζομένων που καταγγέλουν εργοδότες που προβαίνουν σε ανάλογες ενέργειες. Απαιτείται πλήρης επιδότηση όσων εργαζομένων απολύονται λόγω των καταγγελιών για όλο το διάστημα που διαρκούν τυχόν δικαστικές ενέργειες. 

Το ΕΕΚ καλεί όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες, τα πιο πληβειακά στρώματα της εργατικής τάξης, τους φτωχούς των φτωχών, να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση την 1η Μάη στην ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση στο Ταχυδρομείο Βόλου (ώρα,10πμ) και να οργανωθούν με σκοπό την ανατροπή του καπιταλισμού, τη συντριβή του αστικού κράτους και των μηχανισμών του, επιβάλλοντας την εξουσία της εργατικής τάξης, καταργώντας την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων: την εκμετάλλευση, την ανισότητα, το φόβο, τη φτώχεια και της πείνα.

EEK 
Κομματική Οργάνωση Μαγνησίας
27/04/2017