Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣΤι πρέπει να περιμένουμε από τις φετινές κυβερνητικές εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης;
Όταν οι βασικότεροι εκπρόσωποι του διεθνούς κεφαλαίου (Μπερνάνκε, Λαγκάρντ κ.λπ.) ομολογούν ανοιχτά την αποτυχία κάθε προσπάθειας αντιμετώπισης της κρίσης, ότι κάθε κίνηση τους είναι απλά για να κερδίσουν χρόνο κι ότι ο πλανήτης πλέον κινείται στο άγνωστο, τι θα μπορούσε να ακούσει κανείς από το στόμα του Έλληνα πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που να του γεννήσει ελπίδα έστω για τη παραμικρή βελτίωση στη ζωή μας; Χορτάσαμε ψέματα κι από τον νεοδημοκράτη υπερφίαλο διάδοχο του Γιωργάκη και από τον εξίσου υπερφίαλο συμπαραστάτη του Βενιζέλο.
Ο πρώην «αντιμνημονιακός» Σαμαράς, κατ’ εντολή της τρόικας, καταδίκασε ένα λαό σε «αιώνια» ανεργία, φτώχεια και πείνα. Αυτό είναι το σαμαρικό success story. Επί των ημερών του το χρέος εκτινάχτηκε στο 180% του ΑΕΠ, προμηνύοντας νέα μνημόνια και νέα μέτρα κοινωνικού κανιβαλισμού. Η κυβέρνηση έχει ήδη βάλει μπρος ένα σχέδιο λαοκτονίας: απολύοντας εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, κλείνοντας δημόσιους οργανισμούς όπως της ΕΡΤ, διαλύοντας τους ΟΤΑ και ζωτικές για το λαό υπηρεσίες. Κλείνοντας τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας (ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ), εξαφανίζοντας ολόκληρους νομούς από το χάρτη. Στερώντας μας τα αγαθά της Υγείας και Παιδείας, βάζοντας λουκέτο σε σχολεία και νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.
Τώρα ετοιμάζεται να σύρει την Ελλάδα στο Ιμπεριαλιστικό σφαγείο που στήνεται πάνω από τη Συρία από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους «συμμάχους» μας. Το δήλωσε κυνικά ο πρώτος πρόθυμος υπηρέτης-Σταυροφόρος Βενιζέλος, πριν καλά-καλά ψηφιστεί η απόφαση για επέμβαση.
Δεν είμαστε ουδέτεροι στο σφαγείο. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Συρίας, ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι μένουμε τυφλοί μπροστά στο τυραννικό καθεστώς Άσαντ που άνοιξε τον δρόμο στην επιδρομή του ιμπεριαλισμού. Είμαστε με τους Σύριους εργάτες, τους αγρότες, και την φτωχολογιά των πόλεων και των χωριών, με την επανάσταση κι όχι με τους μισθοφόρους του ιμπεριαλισμού, της Σαουδαραβικής μοναρχίας και του Κατάρ που παριστάνουν την αντιπολίτευση. Αν ο σάπιος καπιταλισμός αναζητεί διέξοδο στη κρίση του μέσα από πολέμους -που απειλούν με γενική ανάφλεξη και μακελειό ολόκληρη τη περιοχή- το καθήκον της εργατικής μας τάξης είναι να αποτρέψει τη συμμετοχή της χώρας στο έγκλημα, ανατρέποντας την ελληνική κυβέρνηση-κολαούζο των Ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και ξηλώνοντας τις βάσεις του θανάτου.
Δεν περισσεύει ούτε στάλα υπομονή για την εγκληματική κυβερνητική κλίκα. Πρέπει να τους ανατρέψουμε τώρα! Μπορούμε να το κάνουμε γιατί είναι αδύναμοι. Και γι’ αυτό το λόγο είναι κι επικίνδυνοι: τώρα που ο επαναστατικός Σιμούν από τις Αραβικές χώρες, απειλεί να διασχίσει τη Μεσόγειο φτάνοντας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, τώρα αναδύεται ξανά το έρεβος του φασισμού, τώρα η αποφορά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού κατακλύζει τους μηχανισμούς του «βαθέως» κράτους, που βαδίζουν χέρι-χέρι με τους Ναζί.
Η εισαγγελική παραπομπή σε δίκη του Γ.Γ. του ΕΕΚ, σ. Σάββα Μιχαήλ, αλλά και του Κ. Μουτζούρη, μετά από μήνυση των φασιστών, όσο εξωφρενική και πρωτάκουστη κι αν ήταν, δείχνει το «τι μέλλει γενέσθαι» σε όλα τα επίπεδα της καταστολής και τους σχεδιασμούς κράτους-παρακράτους. Η αθώωση των δύο, είναι μια πρώτη νίκη, σε μια πολιτική μάχη που δόθηκε αδιάλλακτα, χωρίς υπαναχωρήσεις και δισταγμούς, χωρίς απολογητικούς «όρκους» στην αστική νομιμότητα αλλά και χωρίς στενοκέφαλους σεχταρισμούς, με ενότητα με όλο το αγωνιστικό αντιφασιστικό δυναμικό. Η απόπειρα ποινικοποίησης του αντιφασιστικού λόγου και δράσης έπεσε στο κενό, χάρη στη πολιτική κινητοποίηση της εργατικής τάξης κι όλων των καταπιεσμένων, οργανώσεων, σωματείων, διανοουμένων, ακαδημαϊκών, αριστερών κι αναρχικών συλλογικοτήτων, στην Ελλάδα αλλά προπαντός διεθνώς. Ο φασισμός κι ο ρατσισμός θα τσακιστούν οριστικά μόνο με την αστείρευτη ορμή της εργατικής τάξης, τσακίζοντας τον ίδιο τον καπιταλισμό και το κράτος του, που θρέφει στις αγκάλες του τα φασιστικά φίδια, με την παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση.
Με το ίδιο πνεύμα και στάση ταξικής αλληλεγγύης, πρέπει το κίνημα να απελευθερώσει τους τέσσερις πολιτικούς κρατούμενους, κατοίκους της Ιερισσού. Στο πρόσωπο τους το αστικό κράτος διώκει τον ηρωικό αγώνα όλου του λαού των Σκουριών ενάντια στη καταστροφή του τόπου τους και της ζωής τους από τους χρυσοθήρες του κεφαλαίου.
Η αστική δημοκρατία εκφυλίζεται και παρακμάζει μαζί με το σάπισμα του καπιταλισμού. Όσες αυταπάτες κι να σπέρνει η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, την λύση δεν θα την φέρουν οι εκλογές και ένα κοινοβούλιο που το έχουν κάνει σφραγίδα για τις προαποφασισμένες εντολές της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε το ψωμί μας, την αξιοπρέπεια μας, την ελευθερία μας και τη ζωή μας, είναι να ανατρέψουμε το σύστημα της εκμετάλλευσης. Η εργατική τάξη, οδηγός όλων των καταπιεσμένων, πρέπει να δείξει το δρόμο της καθολικής, μετωπικής σύγκρουσης με το κεφάλαιο και το κράτος του.
Πρέπει να αναδείξουμε τη σημασία εργατικών εγχειρημάτων όπως της ΒΙΟΜΕ, να οραματιστούμε και να παλέψουμε για μια κοινωνία που τα μέσα παραγωγής θα ανήκουν στους εργάτες. Πρέπει να βγάλουμε τα μαθήματα από τους αγώνες της περασμένης χρονιάς, για να σταθούμε πιο δυνατοί δίπλα στους αγώνες που ξεκινούν τώρα, όπως με τους καθηγητές, που σε ολόκληρη τη χώρα παίρνουν αποφάσεις για απεργία κι απειλούν να βάλουν φωτιά στο διάχυτο κοινωνικό μπαρούτι. Πρέπει κάθε αγώνας, ακόμα και η τελευταία ικμάδα ζωντάνιας κι ενεργητικότητας της τάξης μας, να προσανατολιστεί στην οργάνωση της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας, σε ανεξαρτησία από τους γραφειοκράτες και τους συμβιβασμένους. Γι’ αυτό για άλλη μια χρονιά, διαδηλώνουμε ανεξάρτητα από τις ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, κι όσων καλλιεργούν αυταπάτες για τον ρόλο τους, μαζί με τις ανεξάρτητες αγωνιστικές δυνάμεις που συγκεντρωνόμαστε στην Καμάρα.
Οι αγώνες μας θα δικαιωθούν στους δρόμους, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου-Άδωνη και κάθε αστικής κυβέρνησης, ανοίγοντας τον δρόμο στην εργατική εξουσία, έξω από το χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα, για να βγούμε επιτέλους από την κρίση, από τη φτώχεια και τη δυστυχία!


 www.eek.gr e-mail : eek@eek.gr τηλέφωνο : 211 7252376