Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ο αγώνας των εργατών για να νικήσει, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία πρέπει να σβήσει!




     Στη σχετικά πρόσφατη απεργία της 17 Ιούλη γράφαμε ότι αν ζήσει η γραφειοκρατία θα ζήσει κι η κυβέρνηση των μνημονίων. 
 

     Η προσπάθεια, στη σημερινή γενική απεργία της 6ης Νοέμβρη, των γραφειοκρατών συνδικαλιστών να μαζέψουνε το λιγοστό κόσμο που απέργησε σε μια απομονωμένη 24ωρη απεργία, χωρίς συνέχεια και στόχους, απέτυχε. Η απεργία σημείωσε…ιστορικά χαμηλά σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η αποκλειστική ευθύνη βαρύνει αυτούς, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΜΕ το οποίο αρχικά είχε προτείνει επίσης μια 24ωρη απεργία τον Οκτώβρη για να δεχτεί μια άλλη 24ωρη τουφεκιά της γραφειοκρατίας στις 6/11.
    Το Εργατικό Κέντρο Βόλου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ προσπαθήσανε να συγχρονιστούνε με τις εντολές για εθνική ενότητα και «κοινή πάλη» όλων των Ελλήνων αλλά εντέλει ξεκαθαρίστηκε πως η ταξική ενότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση για να την τραβολογάει κανείς όπου θέλει. Τμήμα της αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) που διακαώς επιθυμεί την ενότητα με τους γραφειοκράτες ή θεωρεί ότι δια της πλαγίας οδού (Αντι-ιμπεριαλιστική Συμμαχία) θα διεμβολίσει τη γραφειοκρατία, πορεύτηκε μαζί τους, συμπεριλαμβανομένου και του εθνικιστικού ΕΠΑΜ.
   Τελικά, στο Βόλο πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε δυο πλατείες. Στη πλατεία Πανεπιστημίου βρέθηκαν τα μέλη του ΠΑΜΕ.  Στη πλατεία Ελευθερίας ήτανε προγραμματισμένη η συγκέντρωση των ξεπουλημένων εργατοπατέρων και συγχρόνως η ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση που συζητήθηκε από τη πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών στη Μαγνησία και προτάθηκε σε άλλες συλλογικότητες αλλά και ανένταχτους αριστερούς και κοινωνικούς αγωνιστές με το σύνθημα «μια πορεία χωρίς γραφειοκρατία».
    Στη συγκέντρωση των γραφειοκρατών για άλλη μια φορά ακούστηκαν τα γνωστά κούφια λόγια για «λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στη πολιτική της κυβέρνησης» από τη γνωστή κλίκα ΕΚΒ – ΓΣΕΕ  -ΑΔΕΔΥ που πραγματικά φάνηκε εντελώς γραφική.
    Η ανεξάρτητη ταξική πορεία ξεκίνησε αρχικά μαζί με τη πορεία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας με ένα προαποφασισμένο σχέδιο.
    Αν και οι δυο πορείες ξεκίνησαν ταυτόχρονα, διαχωρίστηκα στη διασταύρωση Ιωλκού και Δημητριάδος και η ταξική πορεία προχώρησε προς την εφορία του Βόλου με σύνθημα «ταξική πορεία προς την εφορία». Έτσι δόθηκε το στίγμα ότι η σημερινή μέρα ψήφισης του προϋπολογισμού δεν είναι ευκαιρία για μια ακόμη θεσμική απεργία αλλά μια ακόμη ευκαιρία να οργανωθεί η Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας.
    Ο αποκλεισμός της εφορίας διήρκεσε για περίπου δυο ώρες, μοιράστηκαν κείμενα σε όσους εργαζόμενους υπήρχανε στο χώρο ενώ σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των οργανώσεων και των συλλογικοτήτων διαμηνύσανε στο διευθυντή της ΔΟΥ πως οποιαδήποτε προσπάθεια για κατάσχεση πρώτης κατοικίας ή τραπεζικού λογαριασμού, για χρέη προς την τρόικα, θα βρούνε ολόκληρο το εργατικό κίνημα απέναντί τους.
   Φανερή ήτανε η ανησυχία κάποιων για τις εξελίξεις και τη θετική έκβαση του σχεδίου της ανεξάρτητης πορείας καθώς μια ώρα νωρίτερα είχαν τηλεφωνήσει ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στην εφορία και ότι το κτίριο πρέπει να  εκκενωθεί.
    Όμως αυτό που πραγματικά φανέρωσε την αδυναμία τόσο του Εργατικού Κέντρου όσο και της ΑΔΕΔΥ να εκπονήσουνε ένα σοβαρό σχέδιο για τη σημερινή απεργία ήτανε το γεγονός ότι τελικά αφού πραγματοποίησαν τη συνηθισμένη πορεία κηδεία, αναγκάστηκαν να έρθουν στην κατάληψη της εφορίας.
    Αυτό συγχρόνως δείχνει ότι η ανάγκη για ενιαίο μέτωπο είναι πιο έκδηλη από ποτέ και ότι οι όροι πραγματοποίησης του είναι υπαρκτοί.
    Το ρήγμα που είχε υπάρξει πέρυσι το Νοέμβρη με αρκετές δυνάμεις της περιοχής, που κατέληξαν μέχρι και σε διαγραφές μελών του ΕΕΚ από φοιτητικά σχήματα, μπορεί να γεφυρωθεί με ένα κοινό σχέδιο μάχης το οποίο έχει προτείνει πολλές φορές το ΕΕΚ. 

    Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας είναι πολλές και απαιτούνε τη προσήλωση όλων μας σε ένα και μοναδικό στόχο. Αυτόν της οργάνωσης της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας.

Τέρμα στα παζάρια των γραφειοκρατών, αγώνας στα χέρια των εργατών !


ΕΕΚ ΚΟ Μαγνησίας
06/11/2013