Εκδικάζεται στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου στο Συμβούλιο Επικρατείας, σε δεύτερο βαθμό, η υπόθεση των εργαζομένων που προσλήφθηκαν με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ 9Κ στην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) και μεταφέρθηκαν στο ΙΚΑ με το Ν.3899/10 απ' όπου κι απολύθηκαν αρχές της χρονιάς (περίπου οι 450 εργαζόμενοι από τους 550) όταν επιτυχόντες αλλά μη προσληφθέντες προγενέστερης προκήρυξης (ΑΣΕΠ, 8Κ) που αφορούσε προσλήψεις στο ΙΚΑ, προσέφυγαν στα δικαστήρια πετυχαίνοντας την απόφαση περί του μη νόμιμου της μεταφοράς των επιτυχόντων της ΑΤΕ στο ΙΚΑ.
Οι εναπομείναντες στο ΙΚΑ συνάδελφοι/ισες της 9Κ, αγωνιούντες, αναμένουν το δευτεροβάθμιο δικαστήριο που θα κρίνει την τύχη τους. Η Ομοσπονδία του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) έχει πλήρως εγκαταλείψει τους εργαζόμενους, αφού έπαιξε ένα μαύρο παιχνίδι ή δη με τους απολυμένους. Γι αυτό το λόγο, στις εκλογές διαφόρων τοπικών συλλόγων του ΙΚΑ για την ανάδειξη νέων ΔΣ, ορισμένοι συνάδελφοι της 9Κ αναζήτησαν συνδικαλιστική εκπροσώπηση μέσα από νέα σχήματα αν και χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό προσανατολισμό, επιδιώκοντας μια άμεση παρέμβαση στα συνδικαλιστικά δρώμενα που τους πρόδωσαν.

Γεγονός πάντως είναι ότι, λίγους μήνες μετά τις απολύσεις της 9Κ στο ΙΚΑ, οι δικαιωθέντες της 8Κ δεν έχουν προσληφθεί, επιβεβαιώνοντας ανακοινώσεις της Αριστερής Συσπείρωσης ΙΚΑ που επεσήμαινε ότι παρά τη δικαστική δικαίωση των επιτυχόντων της 8Κ, αυτοί δεν πρόκειται να προσληφθούν καθώς πλέον εμπίπτουν στα μνημόνια των προσλήψεων στο δημόσιο και τις περίφημες αναλογίες 1:5 και άτυπα 1:10 ή και περισσότερο, πράγμα που φαίνεται από τη κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών και λειτουργιών. Επιπρόσθετα μετά τη συγχώνευση κι άλλων ταμείων στο ΙΚΑ (ΟΑΕΕ), ένα πρόσθετο προσωπικό θα εμφανιστεί πλεονάζον.

Εξαιτίας των μη προσλήψεων, των αυξανόμενων συνταξιοδοτήσεων, ώριμων ή πρόωρων η κατάσταση επιδεινώνεται στο ΙΚΑ σε όλα τα μέτωπα, με κυρίαρχο την πλήρη αποτυχία της επίτευξης των εσόδων συνέπεια της μείωσης των μισθών, της αυξανόμενης ανεργίας ενώ ταυτόχρονα η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία αγγίζει το 40%.
 
 Συνεχίζονται τα λουκέτα σε καταστήματα του ΙΚΑ

Παράλληλα συνεχίζεται το κλείσιμο δεκάδων παραρτημάτων και υποκαταστημάτων του ΙΚΑ στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδίου 2012 …περί εκσυγχρονισμού, αν και ο ουσιαστικός λόγος είναι η «συμβολή του ΙΚΑ στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας».
Στα πλαίσια των λουκέτων, έκλεισε και το τοπικό κατάστημα του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας Μαγνησίας το οποίο συγχωνεύεται με το περιφερειακό κατάστημα Βόλου. Όλες οι υπηρεσίες και το προσωπικό, σε πρώτη φάση μεταφέρονται στο κατάστημα του Βόλου, αν και οι εργαζόμενοι της Ν. Ιωνίας σε κόντρα με την ΠΟΣΕ-ΙΚΑ αλλά και τον τοπικό σύλλογο των εργαζομένων του ΙΚΑ Μαγνησίας διεξήγαγαν αγώνα για να μην μπει λουκέτο. Από το γεγονός ότι στο ιδιόκτητο κτίριο του ΙΚΑ της Ν. Ιωνίας μεταφέρονται οι υπηρεσίες του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), του οποίου προΐσταται ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου του ΙΚΑ και νυν πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, μπορεί να αντιληφθεί κανείς γιατί ο τοπικός σύλλογος δεν πάλεψε την ύπαρξη δυο καταστημάτων εντός του νομού Μαγνησίας.

Γιάννης Χατζηγιάννης
Αριστερή Συσπείρωση ΙΚΑ